autor: Martin Brix
dátum: 15.08.2013
zdroj: Čerstvé Ovocie


Ako nám to dopadla tá Pekná Maľba II ?!

Pisztoryho palác sa v polke júna stal na mesiac hostiteľom výstavy Pekná maľba II. My sme pri tom boli samozrejme tiež. Čo sa vlastne dialo si môžete prečítať v krátko reporte alebo pozrieť na výbere fotiek.

Výstava "Pekná Maľba II" v koncepcii dvoch popredných kurátorov - francúzskej kurátorky Evy Hober a slovenského kurátora Ivana Jančára predstavila skutočný dialóg medzi mladou generáciou umelcov dvoch krajín s dôrazom kladeným na maľbu, médium ktoré po istej odmlke zaznamenáva návrat v súčasnom umení v oboch krajinách, s využitím podobných, ľahko porovnateľných postupov. Táto výnimočná výstav predstavila vyše 60 pôsobivých obrazov, 44 francúzskych a slovenských umelcov a nevšedné priestory Pisztoryho paláca v rámci neobyčajnej výstavy s množstvom sprievodných podujatí! Výstavu odštartovala vernisáž 13. júla, ktorej sa zúčastnilo veľa návštevníkov. Plný Pisztoryho palác ako aj jeho nádvorie, ktorého atmosféru dotváral paletový mobiliár od architektov yourDesign.

Ale prejdime rovno k sprievodnému programu, ktorý mala dramaturgicky na starosti Illah Von Oijen s výpomocou Čerstvého Ovocia a Bratislavského Streetart Festivalu. Každý týždeň sa v nádvorí Pistoryho paláca dialo niečo zaujimavé, niečo kreatívne, niečo inšpiratívne. Čerstvé Ovocie, čiže my, sme si produkčno-dramaturgicky zobrali na starosť štyri podujatia, Stretnutie "Tvorba v priamom prenose", BikeLab cyklopremietanie s filmom "Trio z Belleville", Kulinársky happening "Slovaquiche" od Jedloznacne spojený s  kreatívnym fotografický workshopom o technikách tvorby instantného umenia z polaroidových fotografií, v spolupráci s Instantshop.sk a nakoniec sme sprievodné programy ukončili filmovým večerom / prednáškou so známym slovenským filmovým kritikom Petrom Konečným na tému “Estetika hnusu, násilia a pornografie v dejinách kinematografie (francúzskej i svetovej)". Bratislava Streetart Festival zaplnil svojimi aktivitami jeden víkend, kde predstavili  "Secret walls", world’s premier live art battle - súťaž grafitistov, 3T - vystúpenie divadelno-improvizačnej skupiny troch hercov a kapelu  Serpico Acoustic.

O každom podujatí si prečítate viac po rozkliknutí. Teraz iba zhrnieme ako to celé vlastne dopadlo. Malé podujatia rovná sa komorná atmosfér. Komorná, no zato veľmi príjemná, uvoľnená a priateľská. Počasie doprialo každému jednému. Až na smädné komáre, dopadlo všetko tak ako malo. Bicyklisti "nabili" projektor a kino fičalo, recepty na quiche sa vymieňali, jedlo papalo a fotky vyvolávali, Peter Konečný odprezentoval hnus najvyššieho stupňa, no tak to malo byť a "grafitisti", herci a muzikanti zožali úprimný potlesk. Možno jedinou nevydarenou vecou bola neúčasť, či neochota slovenských a francúzskych umelcov zúčastniť sa na tvorbe v priamom prenose. Mesačná výstava za nami. Držíme palce úžasnému miestu ako je Pisztoryho palác. Radi sa sem vrátime.

Pekná Maľba II / La Belle Peinture II: Piztoryho palác, Štefánikova 25, Bratislava / od 13. júna do 26. júla 2013


Organizátori : Francúzsky inštitút na Slovensku, v spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Staré Mesto.

Výstava sa koná pod záštitou starostky Bratislava-Staré Mesto Táne Rosovej.

Partneri: Ambassade de France en Slovaquie, Bratislava Street Art Festival, ČO - Čerstvé Ovocie, Via Cultura, Carrefour, Peterka

Mediálni partneri: Rádio Devín, Citylife.sk, BKIS, SME

foto:
- Stretnutie "Tvorba v priamom prenose" (foto: Juraj Baroš)
- Secret walls, world’s premier live art battle - súťaž grafitistov (foto: Secret Walls Slovakia)
- BikeLab cyklopremietanie s filmom "Trio z Belleville" (foto: Lucia Joy)
- Kulinársky happening "Slovaquiche" od Jedloznacne spojený s  kreatívnym fotografický workshopom o technikách tvorby instantného umenia z polaroidových fotografií, v spolupráci s Instantshop.sk (foto: Ambassade de France en Slovaquie)