autor: Martin Brix
dátum: 09.08.2014
zdroj: Čerstvé Ovocie


BUBO Stage na festivale GRAPE spolu s nami


PIATOK (15.8.)

12:00 - 15:30 | film
Woodstock: 3 dni mieru a hudby
r.: Michael Wadleigh | USA, 1970, 184 min (Director's cut: 228 min)
Film, ktorý v roku 1970 získal Oscara ako najlepší dokument, brilantne približuje jedinečný masový prežitok dnes už legendárneho rockového festivalu a skvelé výkony účinkujúcich (Cocker, Sly Stone, Ten Years After, The Who a ďalší).

16:00 - 17:00 | diskusia
Connect: Všetko je na P* (*práca, pivo, pingpong = podnikanie trochu inak)
hostia: Andrej Dorsian (OWL Illustration Agency), Radoslav Žilinský (Radoxist Studio), Kristína Baňasová  (Stylistakrista) | moderuje: Vladimír Vaculík (Connect)

17:30 - 18:30 | divadlo
S+H (Seriš+Hubinský): Diagnóza: FRK!
Výtvarník Juraj Hubinský a herec Pavol Seriš po troch rokoch opäť spojili mysle a napísali nové autorské dramatické dielo. “Diagnóza: FRK!” sa skladá z niekoľkých samostatných humoristických skečov. Tieto skeče alebo frky sú v prvom rade založené na hravej hovorovej komike a absurdnom dialógu.

19:00 - 21:00 | diskusia
aktualne.sk: Ako média ovplyvňujú verejnú mienku. Kto ovplyvňuje média?
hostia: Michal Hlaváč (bývalý novinár, špecialista na komunikáciu), Braňo Ondrášik (novinár), Jakub Filo (novinár - aktualne.sk)

21:30 - 22:00 | cestovateľské kino
BUBO: Komodo, Lombok, Flores (indonézske ostrovy)
30-minutová diashow s komentárom Pavla Fellnera a Martina Navrátila.

22:30 - 23:00 | krátke filmy
Festival ÁČKO 2014
Festival Áčko je slovenská prehliadka študentských filmov, ktorú organizujú študenti Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave. Príďte si vypočuť zopár viet o organizovaní filmového festivalu a pozrite si to najlepšie z tvorby mladých filmárov! Výnimočné filmy študentov FTF VŠMU čakajú aj na vás.

filmy:
  > Vox populi | hraný, r.: Teodor Kuhn, Slovensko, 2014, 11 min
Pozadie filmu tvorí politická situácia na Slovensku začiatkom roka 2012 a s ňou spojená verejnosti dobre známa kauza Gorila. Film sa odráža od skutočných udalostí, je však o jednom (ne)obyčajnom človeku, ktorý sa rozhodol niečo zmeniť.
  > Rodina - základ života | animovaný, r.: Marta Prokopová, Slovensko, 2013, 4 min
Film ocenený cenou za najlepšiu animáciu na festivale Áčko 2013.
  > Almost There | hraný, r.: Zuzana Marianková, Slovensko, 2014, 4 min
Film bol vytvorený počas 24 hodín v rámci medzinárodnej súťaže 24 Hour Film Race. Vo filme musela byť použitá téma ultimátum, akcia hryzenie do niečoho a rekvizita metla. Film sa doteraz zaradil medzi 24 najlepších a čaká na konečné vyhodnotenie. Je tiež dôkazom toho, aké kvalitné filmy sa dajú nakrútiť za iba 24 hodín. 
  > Zem je guľatá | hraný, r.: Martin Kazimír, Slovensko, 2013, 14 min
Film vznikol ako adaptácia poviedky Dušana Mitanu a vyhral cenu divákov na festival Áčko 2013. Titulnú pieseň k filmu naspievala Katka Knechtová.
  > Pocit domova | dokumentárny, r.: Kristína Schnirzová, Slovensko, 2014, 6 min
Svojich rodičov si nevyberáme, no pocit domova neprichádza sám od seba. 

23:00 - 00:30 | krátke filmy
Visegrad Film Forum: Pásmo zahraničných študentských filmov vol. 1
Medzinárodná edukačná a networkingová platforma Visegrad Film Forum prezentuje krátke filmy z najlepších filmových škôl strednej a východnej Európy. Animované, hrané či dokumentárne filmy z ôsmych rôznych krajín. www.visegradfilmforum.com 

filmy:
  > Media product: Murko (Medijski projekt: Murko) | AGRFT Ljubljana, r: Nejc Levstik, dokument, 18 min., 2013, Slovinsko
  > Four days in depot  (Čtyři dny ve skladu) | FAMU Praha, r: Luboš Kučera, hraný, 25 min., 2013, Česká Republika
  > Street Kids (Gatvės vaikai) | LMTA Vilnius, r: Darius Šilėnas, hraný, 19 min., 2013, Litva
  > Black Squad (Brigada Neagra | UNATC Bucharest, r: Andrei Teodorescu, hraný, 20 min., 2013, Rumunsko
  > Adelaars | VSMU Bratislava, r: Andrea Sudorová, hraný, 9 min., 2013, Slovensko

00:30 - 02:00 | film
Jára Cimrman ležící, spící ...
r.: Ladislav Smoljak | Československo, 1983, 81 min
Životopisný film českého génia Járy Cimrmana, na ktorého konci sa konečne dozvieme pravdu. Samozrejme plné inteligentného humoru, skvelého hereckého obsadenia a výnimočnej situačnej komiky, ktorá vyšiel z pera Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka.

02:00 - 03:30 | film
Na samotě u lesa
r.: Jiří Menzel | Československo, 1976, 95 min
Film rozpráva príbeh obyčajnej pražskej rodinky a jej pachtenie sa za výhodnou kúpou domčeka na vidieku. V domčeku ale ešte žije dedko Komárek.

03:30 - 05:00 | film
Vrchní, prchni !
r.: Ladislav Smoljak | Československo, 1980, 85 min
Dnes už kultová česko-slovenská komédia režiséra Ladislava Smoljaka, natočená v roku 1980 podľa scenára Zdeňka Svěráka, kde sa v hlavných úlohách predstavia Josef Abrhám, Libuše Šafránková, či Zdeněk Svěrák.


SOBOTA (16.8.) 

05:30 - 07:00 | kolekcia rozprávok
Tom & Jerry´s Classic Collection
Jeden z najúspešnejších kreslených seriálov na svete. Tom a Jerry je americký animovaný seriál, ktorý bol nakrútený v rokoch 1940 až 1967. Táto kolekcie obsahuje Tomov a Jarryho prvý príbeh "Jak kočka dostala padáka" a ďalších 11 klasických grotesiek.

07:00 - 08:30 | kolekcia rozprávok
Looney Tunes: All stars
Vynikajúcu zostavu Warner Bros: Looney Tunes tvoria osvedčené kreslené superhviezdy, ale aj nové pobláznené talenty. V tejto mimoriadnej kolekcii nájdete originálne Looney Tunes grotesky. Kolosálne veselie zaručuje rozpustilá groteska "Hrůzyplný králík", v hlavnej úlohe s králikom Bugsom. Potom vás pobaví závod kojota Vildy a vtáka Uličníka v nesmrteľnej groteske "Rychle a zběsile" a samozrejme mnoho ďalších. Spoznajte aj ďalšie kreslené hviezdy akými sú Marťan Marvin, korytnačiak Cecil a supia rodinka.

09:00 - 10:00 | diskusia
Kreatívne ráno s Martinom Valihorom
Projekt Kreatívne ráno prináša ranné stretnutia s kreatívnymi a inšpiratívnymi osobnosťami z domova i zo zahraničia, ktoré sú úspešné, zrealizovali svoje nápady a radi sa o ne podelia. Týmto spôsobom by sme vás chceli povzbudiť k vašej súčasnej alebo budúcej práci a tak vás motivovali hneď na začiatku dňa.

10:30 - 12:00 | diskusia
Krakatoa talk club: Veronika Poloniová
Neformálny ne-formát, kde pozvaný hosť rozpráva o tom, prečo, ako a čo robí. V príjemnej atmosfére sa môžete porozprávať s inšpiratívnymi ľuďmi z art / science / tech scény. Pozvaný hosť, Veronika Poloniová z Pixel Federation, bude hovoriť o storytellingu, naratívnom dizajne v počítačových hrách a dôvodoch, prečo sú pre náš mozog príbehy také atraktívne.

12:00 - 13:30 | video-herný turnaj
Nakladačka: JETPACKED DIGGY (Pixel Federation)
Napnuté svaly, kvapka potu steká po čele. Nakladačka je turnaj v hre JETPACKED DIGGY od Pixel Federation, ktorá mala nedávno svoju premiéru na bratislavskom TEDx. Rozlietajte svojich hrdinov, nahrajte najvyššie skóre a vyhrajte skvelé ceny. Registrovať na turnaj sa môžete priamo na mieste, ale poponáhľajte sa, počet hráčov je obmedzený.

14:00 - 15:00 | art kvíz
Čepan Art Kvíz: Čo všetko viete o súčasnom umení a nikto sa vás na to ešte neopýtal?
Čo všetko viete o súčasnom umení, a nikto sa vás na to ešte neopýtal?“ letná oprašovačka faktov a reáli zo slovenského výtvarného umenia. Príď do seriózného art battlu a ukáž čo vieš! Moderuje Zuzana Duchova a hodnotné ceny pre výťazov venovala SNG.

15:00 - 16:00 | rozhovor
Čerstvé Ovocie_FM live: Lívia Klasová a Petra Gherbez
hostia: Lívia Klasová (slovenská streetartistka) a Petra Gherbez (česká streetartistka, matka a produkčná) | moderujú: Lucia_FM a Mizzi_FM (:Popo_FM) a Nikola Luzárová (Čerstvé Ovocie_FM)

16:30 - 17:30 | video-rozhovory
MIES. SK
Mies. SK je formát premietaní krátkych videorozhovorov s ľuďmi z oblasti architektúry. Vznikol v roku 2011 vo Viedni pod názvom Mies. Magazin a odvtedy expandoval do Británie, Francúzska, Mexika a na Slovensko. Každý rozhovor má okolo 10 minút, jedna epizóda má tri rozhovory: PORT-RE, RE-PORT a UNI. PORT-RE je portrét (zväčša) mladého, začínajúceho ateliéru, RE-PORT je rozhovor s človekom z arch. prostredia na vopred danú tému a UNI je rozhovor s človekom z univerzitného prostredia. Na Grape festivale budú premietnuté epizódy z apríla a júna tohto roku.

LINE-UP:
SCREENING #1
  > Peter Jurkovič
  > OZ Vnútroblok
  > Artbooks

SCREENING #2
  > Maroš Fečík
  > Miesta Mesta
  > Noc architektúry

18:00 - 19:00 | diskusia
aktualne.sk: Prečo ľudia nechodia na dobré filmy?
Aký význam má recenzia pre filmového diváka? Ako získať slovenského diváka? Slovenská filmová žurnalistika – v čom je raritná? Kto ju tvorí? Komerčný vs. artový film a najlepšie filmy 2013-2014 - tipy od hostí. O všetkom tomto bude diskusia, ktorú si pripravil portál akutalne.sk.
hostia: Peter Konečný (filmový publicista), Maroš Hečko (filmový tvorca a akademik, šéf Rádia_FM), Bohdana Ondrášková (novinár – Aktualne.sk)

19:30 - 21:00 | prezentácie
PechaKucha na Grape
Prvá PechaKucha Night sa konala vo februári 2003 v Tokyo-u. Postavená je na jednoduchom prezentačnom formáte 20x20. Prezentujúci ma 20 obrázkov a pre každý 20 sekúnd času. Dodržanie formátu je jediná podmienka, ktorú podujatie má. Rozprávať môžete o čomkoľvek, čo robíte. PechaKucha je venovaná všetkým kreatívnym ľuďom, ktorý sa chcú prezentovať a zdieľať svoje myšlienky. 

21:30 - 22:00 | cestovateľské kino
BUBO: Patagónia, Argentína, Brazília
30-minutová diashow s komentárom Jozefa Zelizňáka a Ivana Strápeka 

22:00 - 23:30 | animované filmy
Best Of Fest Anča 2014
Víťazný výber siedmeho ročníka medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča, ktorý o chvíľu uvidíte, je platformou prinášajúcou na Slovensku kvalitnú animáciu pre dospelých všade tam, kde je o ňu záujem. Naša projekcia pozostáva z tých najlepších filmov aktuálneho ročníka.

filmy:
  > Coda (Záver) / réžia: Alan Holly / Írsko, 2013, 9:00
  > To thy Heart (K tvojmu srdcu) / réžia: Ewa Borysewicz / Poľsko, 2013, 10:00
  > Choir Tour (Zbor na turné) / réžia: Edmunds Jansons / Lotyšsko, 2012, 5:00
  > Mother (Mama) / réžia: Ugo Bienvenu, Kevin Manach / Francúzsko, 2013, 5:06
  > Somewhere (Niekde tam) / réžia: Nicolas Ménard / Veľká Británia, 2013, 6:50
  > The Incredible Elastic Man (Neuveriteľne tvárny muž) / réžia: Karolina Specht / Poľsko, 2013, 4:53
  > Mañana Forever / réžia: Benjael Halfmaderholz / Nemecko, 2013, 3:44
  > Best Friend / réžia: Kijek/Adamski / Poľsko, 2014, 2:22
  > We've Been Lovin / réžia: Gavin C Robinson / Veľká Británia, 2013, 3:10
  > Fongopolis / réžia: Joanna Kożuch / Slovensko, 2014, 13:00
  V rade (In Line) / réžia: Kamila Kučíková / Slovensko, 2013, 4:00
  > Ako vzniká tornádo (The Story of a Tornado) / réžia: Veronika Kocourková / Slovensko, 2013, 6:20
  > Us (My) / réžia: Ulrich Totier / Francúzsko, 2013, 8:30

23:30 - 01:00 | krátke filmy
Visegrad Film Forum: Pásmo zahraničných študentských filmov vol. 2
Medzinárodná edukačná a networkingová platforma Visegrad Film Forum prezentuje krátke filmy z najlepších filmových škôl strednej a východnej Európy. Animované, hrané či dokumentárne filmy z ôsmych rôznych krajín. www.visegradfilmforum.com 

filmy:
  > The Little Cousteau  (Malý Cousteau), FAMU Praha, r: Jakub Kouřil, animovaný, 8 min., 2013, Česká Republika
  > Window to life (Prozor na život), ADU Zagreb, r: Silvio Mirošničenko, dokument, 26 min. 2013, Chorvátsko
  > The heat (Żar), Lodz Film School, r: Bartosz Kruhlik, hraný, 24 min., 2013, Poľsko
  > RIO 2016, UNATC Bucharest, r: Bianca Rotaru, dokument, 29 min., 2013, Rumunsko
  > Woman from the past (Žena z minulosti), VSMU Bratislava, r: Csaba Molnár, hraný, 15 min., 2013, Slovensko 

01:00 - 02:30 | film
Skalní v ofsajde
r.: Ján Lacko | Československo, 1960, 84 min
Komediálne ladený príbeh o troch priateľoch, "skalných fanúšikoch", ktorí sa snažia získať vstupenky na významný futbalový zápas s brazílskym klubom. Všetci pracujú v projektovom ústave a robia všetko preto, aby mohli povzbudiť svoje mužstvo na chystanom zápase. Lenže všetko sa im vymyká z rúk.

02:30 - 04:00 | film
Medená veža
r.: Martin Hollý ml. | Československo, 1970, 87 min
Medená veža je filmová dráma režiséra Martina Hollého z roku 1970 natočená podľa námetu Ivana Bukovčana o priateľstve partie horolezcov Pirina, Starca a Valéra vo Vysokých Tatrách.