autor: Martin Brix
dátum: 01.08.2015
zdroj: Čerstvé Ovocie


Čerstvé Ovocie_live vol. 2

Okrem organizovania marketov a kultúrnych podujatí, chodieva Čerstvé Ovocie každý utorok do Radio_FM. Vždy po 15:00 Nikola a Brixo spolu s moderátormi Popo_FM hovoria o zaujímavých projektoch, návrhároch, móde, životnom štýle, dizajne, nápadoch a iných skutočnostiach, ktoré by mali byť každému z nás viac na očiach. Krátkymi rozhovormi prezentujú to, čo sa deje v ateliéroch, dielňach, zákutiach alebo v hlavách ľudí, ktorí chcú dať svetu niečo viac. Motiváciou je ponúkať možnosti pre realizáciu všetkých kreatívnych občanov, aby kultúrnym a umeleckým prejavom prispeli k zatraktívneniu miesta, v ktorom žijú. Inšpiráciou je propagácia kreatívneho priemyslu po celom svete, ktorý využíva tvorivý potenciál ľudí v prospech rozvoja celej spoločnosti.

15.08.2015 / 17:00 / Urban Market zóna na festivale GRAPE / Letisko Piešťany
 
Témou druhého verejného rozhovoru Čerstvé Ovocie_live by ZOOT bude lokálny dizajn a móda. Dá sa z lokálneho pôsobenia presadiť aj globálne? Vieme exportovať módu “z ulice” alebo šperk z ateliéru do slovenských designshopov a ďalej za hranice Slovenska? Porozprávame sa s tromi sympatickými dámami - šperkárkou a dizajnérkou Annou Čurlejovou, ktorá stojí za značkou Čarbičková Design, s Janou Bučkovou, zakladateľkou módnej značky VYVA a dizajnérkou a šéfkou designshopu Miestni - Luciou Havašovou. Diskusia s hosťmi bude v rámci GRAPE FESTIVALU a Urban Marketu. Radosť vám priniesol ZOOT SK, ktorý podporuje cyklus rozhovorov Čerstvé Ovocie_live.

Anna Čurlejová (Čarbičková Design) je vyštudovaná šperkárka a sklárka veď študovala Technickú Univezitu v Libereci (TUL) odbor Design skla a šperku pod vedením Ludmily Šikolovej a Dagmar Hrabánkovej. Získala 1. a 3. miesto v súťaži na logo pre Kvalitu vo Verejnej správe v rokoch 2007/08. Na TUL absolvovala ročnú zahraničnú stáž (Erasmus program) v Lodzi na Akademii umenia v Poľsku, kde si ju obľúbil profesor šperku, prof. Szadkowski a tak si ju prizval ako jedinú so všekých študentov Erasmu aby spolu s ním a ostatnými vybranými ľudí zo školy vystavovala na výstave Babskie Euro. Minulý rok TUL úspešne zakončila. Momentálne si necháva otvorené vrátka, stále laškuje s myšlienkou vrátiť sa do Lodze na Akademiu umenia a doštudovať zlatníctvo a strieborníctvo, ale kombinovane, lebo popri Čarbičkovej je dosť zaneprázdnená. Nejde jej už o titul, ale o zručnosti a prácu so skúsenými šperkármi, ktorí odbor vedú a čo najviac sa od nich naučiť.

Čarbičková Design vznikla už počas štúdia na TUL v ateliéry šperku. Odrazovým mostíkom pre vznik Čarbičkovej bola ateliérová téma “Ruka je najdokonalejší nástroj”, kde sa vo svojej práci zamerala nato, čo dokáže ruka výtvarník. Od prvých návrhov, cez prácu s farbičkami až po spolupráciu s firmou KOH-I-NOOR to je cesta, ktorou sa Annine šperky dostali až na iné kontinenty. V Čarbičkovej si Anna filtruje aj svoje druhé ja, ktoré žiadnym spôsobom nechce dospieť. A tak vznikajú extravagantné doplnky v boho a hippies štýle, pri ktorých výrobe skôr relaxuje a oddychuje. Momentálne sa teší na zimu aj keď bude náročná a budúci rok v lete sa môžeme zase mi tešiť na to čo si na nás Čarbičková nachystá počas “zimného nespánku”.

Lucia Havašová (Miestni)
 privoňala k móde už na strednej umeleckej škole v Trenčíne, kde študovala módne návrharstvo. Potom ju vietor zavial k susedom Čechom ale pri móde stále ostala. Najprv to bol Liberec a Technická Univerzita Fakulta textilní odbor Textilný design a potom neskôr Priemyslový management. Nakoniec zakotvila na Fakulte designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni na obore Fashion design, kde sa zamerala na obuv a doplnky. Okrem rôznych kolektívnych aj autorských výstav a prehliadok, považuje Lucia za svoje najproduktívnejšie obdobie prácu ako dizajnérka pre slovenskú obuv NOVESTA. Dnes venuje najviac času novému projektu, vlastnému designshopu Miestni.
 
Miestni je predajná galéria s miestnym designom v Banskej Bystrici, ktorá ponúka produkty slovenských dizajnérov a značiek akými sú napríklad NOVESTA, Cocopinda, Koláčová, Retart, puojd, AIDA STYLE. Mladá, bystrá, poctivá tvorba je to čo tu nájdete. Miestni je pre každého, kto chodí oblečený. RÁD.

Jana Bučková (VYVA) skončila Katedru výtvarnej výchovy a umenia na Prešovskej Univerzite. Jana je tým šťastným človekom, ktorý robí to čo ho baví. Robí dramaturgie k rôznym projektom, kuratelu k výstavám, produkčné veci. Ale všetko sa to točí okolo vizuálneho umenia, kultúry, či módy. Čiže samé zaujímavé veci. K Móde sa dostala úplne prirodzene. Tak ako vznikali prvé projekty, ktoré robila počnúc Dizajn marketom. Zhruba pred 4 rokmi sa začala zaoberať aj módou ako takou. Jednoducho, vyšlo to z jej práce. Stojí za projektami Jeden slovenský príbeh (2014), Design a Fashion Víkend v Košiciach, festivalom a rovnomenným magazínom BAZZART alebo ako šéfredaktorka za časopisom DAF. Momentálne najviac času venuje čertvému projektu VYVA.
 
VYVA je novou módnou značkou, ktorá vznikla v rámci komunitno-umeleckého projektu "Z ulice". VYVA nie je typickým príkladom odhodlania jednej či dvoch dám premeniť svoje sny na realitu.Pod značkou funguje skupinka obyčajných dievčat, malých slečien, žien a babičiek, ktoré spojili svoje sily, um a kreativitu a v roku 2014 založili značku. Žiadná z nich nedisponuje profi dizajnérskym vzdelaním, ale sú to ženy so snom a predovšetkým odhodlaním tento sen pretaviť v realitu. VYVA je dôkazem toho, že ak je človek kreatívny a má odhodlanie, dokáže všetko. Ich prvná autorská kolekcia bola inšpirovanoá ľudovou tradíciou.