autor: Martin Brix
dátum: 18.11.2015
zdroj: Čerstvé Ovocie


Čerstvé Ovocie_live vol. 4

Spravte si radosť len tak. Pripravili sme si pre vás spolu so ZOOTom, ďalšie pokračovanie našich live rozhovorov s mladými, talentovanými, kreatívnymi a inšpiratívnymi hosťami. Tentoraz v priestore ateliéru Bavlna v legendárnej Cvernovke, kde sa počas víkendu uskutoční Urban Art Session vol. 4: ART SOCIETY.

Čerstvé Ovocie_live vol. 4
hostia: Ivana Šáteková (výtvarníčka), Matúš Maťátko (grafik), Marek Cina (ilustrátor)
čas: 28.11. (sobota) / 17:00
miesto: Ateliér BAVLNA (Cvernovka), Páričkova 18, Bratislava

Štvrté vydanie Čerstvé Ovocie_live by ZOOT bude "o" a "s" vizuálnymi umelcami Marekom Cinom, Ivanou Šátekovou a Matúšom Maťátkom v ateliéry Bavlna v podmanivej Cvernovke, ktorá je domovom nejedného výtvarníka, či inej kreatívnej duše. Sme radi, že sa budeme môcť porozprávať s touto talentovanou a šikovnou trojicou o ich práci, tvorbe ale aj o iných životných, niekedy možno banálnych, no o to viac zaujímavých témach.

Súčasťou bude aj workshop pod hlavičkou internetového obchodu ZOOT.sk. Prídite využiť svoju kreativitu na workshop, na ktorom si budete môcť namalovať svoju šálku kávy a budete ju môcť podarovať svojím blízkym alebo z nej každé ráno sŕkať svoj obľúbený nápoj.

Diskusia s hosťmi bude v rámci Urban Art Session vol. 3: ART SOCIETY v ateliéry BAVLNA v bratislavskej Cvernovke. Radosť vám priniesol ZOOT, ktorý podporuje cyklus rozhovorov Čerstvé Ovocie_live.

Ivana Šáteková
Ivana si vybrala to čo jej je najbližšie. Na strednej chodila na všetky možné krúžky, v hre bola aj pantomíma. Rodičia sa jej smiali, že trikrát sa jej niečo podarilo nakresliť a už chcela ísť na VŠVU.  Nakoniec sa Ivana stala absolventkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, kde ukončila štúdium na Katedre maľby a iných médií u profesora Daniela Fischera. Paradoxne ako sama tvrdí "Maľbe sa úplne tak nevenujem, konkrétne, že by som maľovala veľkoplošné obrazy, ...". Skôr sa venuje kresbe, ktorú robí viac ako remeslo a to je aj to čo ju baví a živí. Dokonca aj vo voľnom čase si kreslí a berie to tak, že si skôr ide konečne len tak čarbať, napríklad komiksové postavičky. Jej kresby sú hravé, narába v nich s humorom jej vlastným, niekedy nekompromisným, až mrazivým. Kresba jej slúži okrem iného aj ako kritický nástroj, ktorým dokáže poukázať na rôzne zvláštnosti dnešnej spoločnosti, akými sú napríklad tridsiatnici žijúci u svojich rodičov a neschopní vlastných rozhodnutí. Vo svojich prácach sa zaoberá hľadaním podoby súčasného folklóru a pamäťou, kde spája prvky komixu a ľudovej tvorby. Popri komorných „zošitových“ kresbách sa venuje aj veľkoformátovej kresbe najmä v zoskupení Dzive. Zbiera komiksy, miluje kníhkupectvá a je úchyláčka na fixky. 

Matúš Maťátko
Skúsil byť raperom no nakoniec absolvoval VŠVU v Ateliéri voľnej grafiky a ilustrácie a stal sa z neho výtvarník. Ako ale sám tvrdí, ak by nebol výtvarník, bol by archeológ alebo historik. Dnes sa venuje najmä veľkoformátovému linorytu aj keď sám o sebe hovorí: "Som najmä grafik a ilustrátor, a to tvorí hlavnú časť mojej práce, no rád pracujem aj na objektoch, reliéfoch a rád by som robil aj sochu." Jeho tlače predstavujú jedinečné autorské diela, ironizujúce súčasný svet a jeho starosti. Nevyhýba sa však ani politickej symbolike. Autor ilustrácií knihy Jaro kriplů (Daniel Rušar, Paskuda Books, 2011), ktorá bola ocenená ako Najkrajšia kniha jari 2011.

Marek Cina
Prešovský rodák Marek Cina je absolventom VŠVU v Bratislave, kde študoval na Katedre grafiky v Ateliéri voľnej tvorby a ilustrácie. Marek je v dnešnej dobe jedným z najtalentovanejších mladých ilustrátorov na Slovensku. Jeho tvorba pripomína vtipom a detailom karikatúry Shootyho a jeho ručne robené knižky vyhrali snáď všetko čo sa dalo. V rokoch 2010-2012 získal tri Ceny slovenskej národnej knižnice za študentskú prácu a v roku 2012 ocenenie za Najkrajšiu knihu Slovenska (Fámy od Petra Janečku). Jeho graffiťácka minulosť a obrazotvornosť mu uľahčuje prácu na veľkých plochách a možno aj to bolo dôvodom víťazstva slovenskej časti súťaže Secret Walls v roku 2013. Aj napriek tomu sa venuje najmä ilustrovaniu detských kníh, komixu, kde pri tom využíva klasické grafické techniky, maľbu, bitmapovú kresbu a vektorovú mapu. Stručne charakterizovať Marekovu tvorbu je vzhľadom na rozsah jeho aktivít neľahké. Sledujte veľké C.
 


Čerstvé Ovocie_live

Okrem organizovania marketov a kultúrnych podujatí, chodieva Čerstvé Ovocie každý utorok do Radia_FM. Vždy po 15:15 Nikola a Brixo spolu s Luciou a Palom hovoria o zaujímavých projektoch, návrhároch, móde, životnom štýle, dizajnoch, nápadoch a iných skutočnostiach, ktoré by mali byť každému z nás viac na očiach. Krátkymi rozhovormi prezentujú to, čo sa deje v ateliéroch, dielňach, zákutiach alebo v hlavách ľudí, ktorí chcú dať svetu niečo viac. Motiváciou je ponúkať možnosti pre realizáciu všetkých kreatívnych občanov, aby kultúrnym a umeleckým prejavom prispeli k zatraktívneniu miesta, v ktorom žijú. Inšpiráciou je propagácia kreatívneho priemyslu po celom svete, ktorý využíva tvorivý potenciál ľudí v prospech rozvoja celej spoločnosti.