autor: Martin Brix
dátum: 05.08.2016
zdroj: Čerstvé Ovocie


ČERSTVE OVOCIE_LIVE VOL. 6

Ak nás počúvate pravidelne či nepravidelne, každý utorok po 15:15 na Rádiu_FM, aspoň trošku poznáte našu rubriku Čerstvé Ovocie_FM, prostredníctvom ktorej vám predstavujeme mladých, šikovných, aktívnych, kreatívnych a inak zaujímavých ľudí a ich projekty. Ako takéto rozhovory prebiehajú, môžete už v poradí šiesty krát zažiť na letnom festivale GRAPE, na ktorom sme si pre vás pripravili v zóne Urban Market diskusiu Čerstvé Ovocie_live na tému "lokálna tvorba". Hosťami budú ľudia, ktorí stoja za vlastnými slovenskými značkami: Alica Kucharovič, ktorá spolu s Matúšom Kucharovičom stojí za nezávislou Slovenskou značkou Retart, prezentujúcou súčasných výtvarných umelcov a ich výtvarné diela cez funkčné produkty, Michalea Prekopová zakladateľka módnej značky primát, teda Trenčianskeho voľnočasového oblečenie pre deti aj dospelých a Andrej Kvaček, milovník dreva, ktorého projekt Big Wood Organics je vo veľkej miere práve o tomto materiáli.

Čerstvé Ovocie_live vol. 6
hostia: Alica Kucharovič (Retart), Michela Prekopová (primát), Adam Kvaček (Big Wood Organic)
čas: 13.08. (sobota) / 12:00
miesto: Urban Market 2016 (Summer Edition) na Grape Festival 2016


Alica Kucharovič (Retart)
Alica sa narodila v Piešťanoch. Venuje sa hlavne animácii, ilustrácii, maľbe (interiérovej) a streetartu. Dizajn tvorí pre značku Retart a spoluzakladala filmový festival Fest Anča zameraný na animovaný film. Momentálne sa venuje svojej malej dcére Alme, VJingu a veľkoplošným projekciám. Alica vytvorila a spolupracovala na množstve originálnych projektov. Je súčasťou autorského dua Sexi Světla, podieľala sa na projekte Creative Mornings Prague, pre hudobného producenta Foolka vytvorila animovaný videoklip, pre Becherovku a Slobodné Vinárstvo ilustráciu na limitovanú edíciu fliaš a v roku 2013 sa stala finalistkou Ad Age's Global Cover Contest. Viac info na www.alicakucharovic.com.


Michaela Prekopová (primát)
Vyštudovala právnickú fakultu v Bratislave a absolvovala trojročnú koncipientsku prax v advokátskej kancelárii svojej maminy v Trenčianskych Tepliciach. Práca právničky ju však nenapĺňala a tak sa v lete 2013 rozhodla ju nechať a skúsiť niečo nové, čo by bolo užitočné a na čom by bolo radosť pracovať. Keďže sa už dlhšiu dobu pohybuje v umeleckom prostredí a umenie považuje za veľmi dôležitú súčasť každodenného života, rozmýšľala, ako ho čo najviac priblížiť ľuďom, ktorí v súčasnosti pre vysoké životné tempo nemajú čas navštevovať galérie. Po krátkej skúsenosti s internetovým predajom detského oblečenia vznikla myšlienka , že bežné oblečenie je ideálny priestor na jeho prezentáciu, kde pomocou obrazu je možné sprostredkovať “krásu” alebo “názor” veľkému počtu ľudí. Spolu s manželom sa rozhodli  vytvoriť oblečenie, ktoré bude slúžiť ako plátno pre umelcov a preto prevažnú časť produkcie tvorí 100% nefarbená bavlna, ktorá toto plátno pripomína. Nechceli používať oblečenie dovezené z Číny alebo inej nám vzdialenej krajiny, ale vytvorili také, ktoré je od strihu, cez látku, šitie až po konečnú aplikáciu grafického dizajnu vyrobené cca do 100km od Trenčianskych Teplic, teda miesta, kde žijú a tvoria. Veľkou výhodou pri výrobe v regióne je, že väčšinu dodávateľov, s ktorými spolupracujú, vedia doslova obehnúť aj na bicykli, čo znamená, že dokážu kontrolovať celý proces výroby, skoro okamžite do neho zasahovať a zaručiť sa tak za prezentovanú kvalitu. Výroba kvalitného lokálneho oblečenia je pre primát veľmi dôležitá, ale hlavnou motiváciou je spolupráca s umelcami,  ktorých  návrhmi dotvárajú ich oblečenie, a ktorým takto dávajú priestoru prezentovať svoju tvorbu prostredníctvom oblečenia. Produkty primát ponúka aj bez grafickej potlače ako ,, polotovar" pre ďalšie kreatívne zámery a taktiež zabezpečujú aj realizáciu malých reklamných sérií podľa priania zákazníka, kde samozrejme tiež využívajú individuálny umelecký prístup. Okrem výroby oblečenia sa snažia podporovať a rozvíjať kultúru a umenie v ich okolí aj aktivitami v ich vlastnom ateliéri, ktorý využívajú z časti ako dielňu, showroom, ale aj priestor, ktorý poskytujú na realizáciu pre všetkých, ktorí chcú odprezentovať svoju tvorbu, záľubu alebo nás naučiť niečo zo svojho umenia. Zároveň organizujú aj rôzne workshopy sieťotlače, kde môžu ľudia vidieť a vyskúšať si, ako táto technika funguje.


Andrej Kvaček (Big Wood Organic)
S láskou k prírode a umeniu vyrába šperky, USB kľúče, trsátka a obrazy, prevažne z dreva, hodiniek, hodinových strojčekov. Andrejova dielnička je obklopená lesmi, kopcami a lúkami, kde nachádzam inšpiráciu a častokrát aj materiál na výrobu. Drevo miluje od momentu, keď mu jeho starý otec dal do ruky prvý kúsok a ukázal ako sa má vyrezávať. Obdivuje každý jeden kus, ktorý sa mu dostane do ruky, pretože vie, že je jedinečný. Kresba dreva, ho uchvacuje svojou neopakovateľnosťou, krásou a obrazmi, ktoré vytvára. Preto sa ich snaží čo najviac zvýrazniť. Naplno sa tvorbe začal venovať približne pred piatimi rokmi. Je to jeho vášeň a život. Začiatky Andrejovej  tvorby sú charakteristické drevenými šperkmi a fajkami svojských tvarov. Neskôr ho nadchli USB kľúče, trsátka a obrazy, na ktorých vidno záujem o spojenie dreva s kovom a technológiou a mechanizmami.


Čerstvé Ovocie_live

Okrem organizovania marketov a kultúrnych podujatí, chodieva Čerstvé Ovocie každý utorok do Radia_FM. Vždy po 15:15 Brixo spolu s Luciou a Palom hovoria o zaujímavých projektoch, návrhároch, móde, životnom štýle, dizajnoch, nápadoch a iných skutočnostiach, ktoré by mali byť každému z nás viac na očiach. Krátkymi rozhovormi prezentujú to, čo sa deje v ateliéroch, dielňach, zákutiach alebo v hlavách ľudí, ktorí chcú dať svetu niečo viac. Motiváciou je ponúkať možnosti pre realizáciu všetkých kreatívnych občanov, aby kultúrnym a umeleckým prejavom prispeli k zatraktívneniu miesta, v ktorom žijú. Inšpiráciou je propagácia kreatívneho priemyslu po celom svete, ktorý využíva tvorivý potenciál ľudí v prospech rozvoja celej spoločnosti.

Ďakujeme: Fond na podporu umeniaRadio_FMUrban MarketGRAPE FESTIVAL