autor: Martin Brix
dátum: 10.10.2016
zdroj: Čerstvé Ovocie


ČERSTVÉ OVOCIE_LIVE VOL. 7

Ak nás počúvate pravidelne či nepravidelne, každý utorok po 15:15 na Rádiu_FM, aspoň trošku poznáte našu rubriku Čerstvé Ovocie_FM, prostredníctvom ktorej vám predstavujeme mladých, šikovných, aktívnych, kreatívnych a inak zaujímavých ľudí a ich projekty. Ako takéto rozhovory prebiehajú, môžete už v poradí siedmy krát zažiť počas podujatia Fashion LIVE! v kreatívnej kaviarni LAB v Starej tržnici. Móda žije. Je prítomná všade okolo nás a tak aj okolo nás začínajú pomaly žiariť mladé hviezdy módneho dizajnu. Takzvaná "mladá krv", ktorú si treba zapamätať, lebo ešte o nej budeme počuť. Na krátke rozhovory sme si pozvali Michaelu Hriňovú, módnu návrhárku, ktorá stojí za značkou AiM, Silviu Zrebnú, absolventku Ateliéru 343 a libereckú šperkárku Marcelu Kindl Steffanovú.

Čerstvé Ovocie_live vol. 7
hostia: Michaela Hriňová (módna návrhárka), Silvia Zrebná (módna návrhárka), Marcela Kindl Steffanová (šperkárka)
čas: 20.10. (štvrtok) / 19:00
miesto: Lab, Námestie SNP 25 - Stará tržnica, Bratislava


Michaela Hriňová
Ateliér Design oděvu, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Michaela Hriňová je meno vychádzajúcej hviezdy na nebo módneho priemyslu. Študuje na Univerzite Tomáša Bati v Zlíne. Úspešne ukončila druhý ročník v Ateliéri Designu odevu. Mladá návrhárka vďaka svojim nápadom a zaujímavej práci s materiálmi vyčnieva z davu, no nie príliš. Jej tvorba je originálna a nezameniteľná, napriek tomu však nestráca na nositeľnosti. Jednoduché línie, nositeľnosť a variabilnosť je to, čo Michaelu ovplyvňuje a následne z toho jej tvorba aj vychádza. Je tak trošku funkcionalista, nie úplne v pravom slova zmysle, že funkcia nasleduje formu, ale funkčnosť je pre Michaelu v odeve veľmi dôležitá. Chce, aby sa jej modely a tvorba nosili, nie aby boli odprezentované na prehliadke, nafotené a stáli v skrini pod nánosom zabudnutia. Momentálne je fascinovaná prácou s netradičnými materiálmi prevažne technického charakteru. Či už sa jedná o silikón, padákovinu, technické sieťoviny alebo 3D úplet.

Oversize silueta, prvky pánskej módy, príbehy ukryté za kolekciami, narúšanie v detaile, nadhľad, neprístupnosť, tajomnosť a proces vytvárania sú základnými piliermi Michaelinej tvorby a značky. Jemne provokujúce, sofistikované, dodávajúce pocit jedinečnosti, sebavedomia a nadhľadu.

Alice in Wonderland
Úvodná kolekcia Michaely Hriňovej, ktorú predstavuje pod značkou AiM, Alice in Wonderland, vychádza z Aliciných dobrodružstiev, alebo lepšie povedané tak nejako to celé začína, jej skokom do králičej nory nasledujúc Bieleho králika. Kedy je všetko zdanlivo len snom.

Alica ako niekto, kto má svoje sny vykreslené v mysli. Ako niekto, kto zbadá svojho Bieleho králika, svoje SNY, a bez váhania, bez prípravy skáče za ním. Až keď padá uvedomí si, že nevie kam. Jej sny sa ale začínajú zhmotňovať, viac a viac vystupovať do reality. „Je to, to čo som naozaj chcela?“ Nie je to také ľahké ako si myslela. „Kto vlastne som?“ „Ako sa dostanem, tam kam chcem?“ „Kde nájdem kľúč od správnej cesty?“ „A kam vlastne chcem ísť?“ Avšak nevzdáva sa, neprestáva snívať a ide ďalej. Silnejšia ako predtým. Sny sa stávajú opäť realitou, ona ich súčasťou. S jasnejšou víziou, o tom kto je, a kam kráča. Zmenená, skúškami čo jej prišli do cesty, silnejšia, jedinečná, s novým nadhľadom, odvážna, svoja...

FACEBOOK


Silvia Zrebná
Ateliér 343, Katedra textilnej tvorby, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave

Nositeľnosť, štruktúra a minimalistické tvary sú charakteristickými znakmi tvorby Silvii Zrebnej, absolventky Ateliéru 343 na VŠVU. Silvia sa stala Zlýnskym Talentom designu 2013 v kategórii Fashion design so svojim návrhom SiZr. Porota ocenila predovšetkým neokukané strihové riešenia a aktuálnosť siluet jednotlivých modelov. Kolekcie zaujala aj svojou ucelenou koncepciou. Najnovšou Silviinou prácou je kolekcia No identity. 

No Identity
Odevy bez identity, bez určenia cieľovej skupiny, pohlavia, veku a rasy. Sú zamerané na rôznorodú skupinu ľudí, ktrorí si môžu jednotlivé odevy navzájom meniť  a kombinovať na každodenné a spoločenské outfity. Dôraz kladie na materiály a detaily v strihovom riešení. Zámerom bolo vytvoriť odevy, s ktorými sa človek ľahko stotožní. 

FACEBOOK


Marcela Kindl Steffanová
Katedra designu, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci 

Vyrastala v Novém Městě pod Smrkem, remeslo sa naučila na Střední uměleckoprůmyslové škole v Jablonci nad Nisou, na stredoškolské časy nadviazala štúdiom  na Katedře designu na Technické univerzitě v Liberci. V nasledujúcich rokoch si splnila sen a študovala v ateliéri Prof. ak. soch. Vratislava Karla Nováka na Fakultě umění a designu v Plzni, kde v roku 2012 úspešne štúdium dokončila diplomovou prácou Šperk pro Textilanu. Po štúdiu pôsobila v Prahe, ale za rok sa opäť vrátila do svojho rodného kraja, kde v súčasnosti pôsobí na Technické univerzitě v Liberci na Katedře designu. 

Pre Marcelu je všetko okolo nás inšpiráciou. "Není nic lepšího, než najít na ulici kus zrezivělého plechu nebo špendlík a zeptat se, jak se tam dostal? Jaký je jeho příběh?". Najkrajšou inšpiráciou je pre Marcelu príroda. " Když se procházím loukou, mám výhled do krajiny, šimrá mě tráva a vánek mě hladí ve vlasech. Sednu si do trávy a pozoruji brouky a mravence - vše má svůj řád a každá část je potřebná. Stačí se jen ponořit do prostoru, zastavit se, otevřít oči nebo se zaposlouchat a zamyslet se, proč tu vlastně jsme." Zastavte sa na chvíľku v Marcelinom svete šperku, v ktorom nájdete krásu a témy, ktoré nás obklopujú. 

Hidden powers / Skryté síly 2014
Správne maskovanie je v prírode otázkou života a smrti. Príroda, živočíchovia a rastliny sa chránia svojimi mimikrami. Podľa prostredia, kde žijú, prijímajú farby, štruktúry, tvary. Marcela v tejto kolekcii vytvorila site specific šperky, ktoré pracujú so svojim prostredím. Splývajú s ním, strácajú sa a chránia, presne ako v živočíchy v prírode. Myšlienka spočíva v tom, že by sme mali prírodu chrániť, chovať sa k nej s úctou a nenarušovať ju našimi zásahmi. Kolekciu bolo možné vidieť na výstave v Bratislave v Galérii Cit v rámci medzinárodnej konferencie ŠPERK STRET. 

WEB / FACEBOOK / DIPLOMOVÁ PRÁCA


Čerstvé Ovocie_live

Okrem organizovania marketov a kultúrnych podujatí, chodieva Čerstvé Ovocie každý utorok do Radia_FM. Vždy po 15:15 Brixo spolu s Luciou a Palom hovoria o zaujímavých projektoch, návrhároch, móde, životnom štýle, dizajnoch, nápadoch a iných skutočnostiach, ktoré by mali byť každému z nás viac na očiach. Krátkymi rozhovormi prezentujú to, čo sa deje v ateliéroch, dielňach, zákutiach alebo v hlavách ľudí, ktorí chcú dať svetu niečo viac. Motiváciou je ponúkať možnosti pre realizáciu všetkých kreatívnych občanov, aby kultúrnym a umeleckým prejavom prispeli k zatraktívneniu miesta, v ktorom žijú. Inšpiráciou je propagácia kreatívneho priemyslu po celom svete, ktorý využíva tvorivý potenciál ľudí v prospech rozvoja celej spoločnosti.

Ďakujeme: Ďakujeme: Fond na podporu umeniaRadio_FM, Fashion LIVE!, Lab