autor: Martin Brix
dátum: 31.01.2017
zdroj: Čerstvé Ovocie


ČERSTVÉ OVOCIE_LIVE VOL. 8

Ak nás počúvate pravidelne či nepravidelne, každý utorok po 15:15 na Rádiu_FM, aspoň trošku poznáte našu rubriku Čerstvé Ovocie_FM, prostredníctvom ktorej vám predstavujeme mladých, šikovných, aktívnych, kreatívnych a inak zaujímavých ľudí a ich projekty. Ako takéto rozhovory prebiehajú, môžete už v poradí ôsmy krát zažiť počas podujatia Noc Architektúry v Aule Emila Belluša na Fakulte architektúry STU s hosťami Adamom Berkom, Michalom Sládekom a Jurajom Hubinským. Jeden je raz viac aktivista a bloger, inokedy viac kníhkupec, milovník pekných knižiek a dobrého vína, občas sa stane grafickým dizajnérom a občas stage manažérom. Druhý sa stal čelnom rodiny Festivalu Pohoda a momentálne sa venuje hlavným produkčným prácam na najväčšom slovenskom hudobnom festivale ale aj iným sociálnym a aktivistickým projektom a podujatiam. A tretí? Ten si raz hovorí výtvarník, inokedy selektor či DJ, dokonca hrával aj ako herec vo vlastnom dvojčelnom divadelnom súbore. Ľudia možno mnohých tvári. No všetkých troch spája jedno. A to je architektúra!

Čerstvé Ovocie vol. 8
hostia: Adam Berka (architekt, kníhkupec, aktivista), Michal Sládek (architekt, aktivista, produkčný), Juraj "Serwo" Hubinský (architekt, výtvarník, selektor, amatérsky herec)
čas: 16.02. (štvrtok) / 18:00
miesto: Aula Emila Belluša - Fakulta architektúry STU, Námestie slobody 19, Bratislava  


Adam Berka (architekt, kníhkupec, aktivista)

Je administrátorom a zakladateľom celkom slušného počtu "fan page-ov" na Facebooku, ale má to svoj význam. Miesta Mesta, Bratislava Budúcnosti či Hnutie proti okrášľovaniu Bratislavy sú projekty, za ktorými stojí večne usmiaty, pozitívne naladený a vtipný mladý chalan. Adam Berka je architekt, kníhkupec a aktivista. V roku 2012 rozbehol 82 bøok & design shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu. Jeho kníhkupectvo nájdete skôr na internete, avšak sporadicky sa objavuje aj na rôznych trhoch a iných akciách. "Predávam najkrajšie knihy na svete", hovorí Adam Berka. Architektúru vyštudoval v Bratislave a Ahmedabáde. Dlhoročný a komplikovaný vzťah k Bratislave, ho stojí veľa úsilia, no podľa jeho vlastných slov, "nemenil by". Najvýznamnejším projektom je projekt MIESTA MESTA, ktorý je o miestach v meste. Je zamyslením sa nad tým, čo robí miesto miestom v meste a krajine. Je aj o láske k Bratislave. Momentálne je plne zahltený prácou na čerstvom krásnom priestore v štvrti pod Bratislavskou hlavnou stanicou, kde spojí svoju lásku ku gastronómii a vínu s knižkami a dizajnom.


 Michal Sládek (architekt, aktivista, produkčný)

"Architekt tvorí budúcnosť. Myslí v budúcnosti. Uvedomuje si prítomnosť, existujúce vzťahy a ich dynamiku a do nich si predstavuje novú situáciu.". Michal je zvedavý architekt a premýšľavý humanista venujúci sa vzťahu moci k architektúre a bývaniu. Narodil sa a žije v meste Bratislava, kde vyštudoval architektúru na VŠVU v Bratislave a nedávno dokončil doktorantúru na Fakulte architektúry STU. Bol pri založení občianskeho združenia Archimera, ktoré má za 10 rokov svojej existencie na konte viacero zaujímavých projektov, medzi najviac známe patrí  BAKE – cyklocesta krížom cez celé Slovensko po kultúrnych pamiatkách, nedávna výstava Vladimíra Dedečka PRÁCA, alebo cyklus workshopov v Trenčianskych Tepliciach. Počas študijného pobytu v indickom Ahmedabáde sa začal zaujímať o politické súvislosti bývania. Začal pracovať pre neziskovú organizáciu Člověk v tísni, v rámci ktorej založil iniciatívu Architekti v osade. Tá hľadá dizajnové bývanie dostupné sociálne vylúčeným obyvateľom planéty. Aktuálne pracuje ako Production Manager pre  Festival Pohoda.


Juraj "Serwo" Hubinský (architekt, výtvarník, selektor, amatérsky herec)

Juraj Hubinský, ktorého kamaráti volajú Serwo, je na papieri architektom ale to mu nebráni v tom aby bol súčasne výtvarníkom, hercom, DJom, ilustrátorom, či grafickým dizajnérom. Už počas škôlky chodieval k otcovi do ateliéru a keď sa ho niekto spýtal čím chce byť tak ani nevedel prečo ale odpovedal, že architektom. V tej dobe sa skamarátil so smiešnym chlapcom, ktorý ho naučil nadávať a čo čert nechcel, neskôr spolu tvorili divadelné duo S+H (Seriš+Hubinský). Od architektúry sa dostal k ilustrácia a od ilustrácii k architektúre. Vyštudoval Fakultu architektúry STU u profesora Ivana Petelena. Prirodzeným vývojom zakotvil na VŠVU v Bratislave, kde sa momentálne ako študent venuje maľbe. Svojimi monumentálnymi maľbami začal písať novú kapitolu slovenského interiérového dizajnu. Výsledkom spojenia architekta a výtvarníka v jednej osobe je minimalistický interiér dotvorený nástennou individualizovanou grafikou. Popritom všetkom stíha púšťať karibské tóny v kluboch ako DJ Bass(t)art. Ako by jeden umelec povedal, je to "multitalenovaný čávo". 


Čerstvé Ovocie_live

Okrem organizovania marketov a kultúrnych podujatí, chodieva Čerstvé Ovocie každý utorok do Radia_FM. Vždy po 15:15 Brixo spolu s Luciou hovoria o zaujímavých projektoch, návrhároch, móde, životnom štýle, dizajnoch, nápadoch a iných skutočnostiach, ktoré by mali byť každému z nás viac na očiach. Krátkymi rozhovormi prezentujú to, čo sa deje v ateliéroch, dielňach, zákutiach alebo v hlavách ľudí, ktorí chcú dať svetu niečo viac. Motiváciou je ponúkať možnosti pre realizáciu všetkých kreatívnych občanov, aby kultúrnym a umeleckým prejavom prispeli k zatraktívneniu miesta, v ktorom žijú. Inšpiráciou je propagácia kreatívneho priemyslu po celom svete, ktorý využíva tvorivý potenciál ľudí v prospech rozvoja celej spoločnosti.

Ďakujeme: Radio_FMArchtungFakulta architektúry STU
Cyklus diskusií finančne podporil: Fond na podporu umenia