autor: Martin Brix
dátum: 18.09.2017
zdroj: Čerstvé Ovocie


ČERSTVĚ OVOCIE_LIVE VOL. 9

Ak nás počúvate pravidelne či nepravidelne, každý utorok po 15:15 na Rádiu_FM, aspoň trošku poznáte našu rubriku Čerstvé Ovocie_FM, prostredníctvom ktorej vám predstavujeme mladých, šikovných, aktívnych, kreatívnych a inak zaujímavých ľudí a ich projekty. Ako takéto rozhovory prebiehajú, môžete už v poradí deviaty krát zažiť počas projektu Umenie z Cvernovky, ktoré si pre vás pripravil ArtAttack. 

Za dverami ateliérov Kreatívneho a kultúrneho centra nová Cvernovka sa tvorí, maľuje, navrhuje. Našou komornou diskusiou tieto dvere pootvoríme a pozrime sa na život a prácu našich troch hostí, ktorí sú súčasťou novej Cvernovky. Ako sa tvorí výtvarníčke Monike Pascoe Mikyškovej, výtvarníkovi Filipovi Sabolovi, či fotografovi a zároveň grafickému dizajnérovi Richardovi Kučerovi Guzmánovi v kreatívnom prostredí svojich ateliérov? Aký je ich vzťah k Cvernovke a ako sa ich cesty stretli? Pod réžiou Elégie Štrbovej (LocalArts), ktorá nás prevedie diskusiou, sa pobavíme o práci a vplyve prostredia na tvorbu našich hostí.

Čerstvé Ovocie_live vol. 9
hostia: Monika Pascoe Mikyšková (výtvarníčka), Richard Kučera Guzmán (fotograf a grafický dizajnér), Filip Sabol (výtvarník)
čas: 23.09. (sobota) / 16:00
miesto: ArtAttack - Nová Cvernovka Edition, Račianska 78, Bratislava


Monika Pascoe Mikyšková (výtvarníčka)

Žije a pracuje v Bratislave. Vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení, odbor maľba a iné média u prof. Fischera. Autorsky stojí za dvomi publikáciami Lásky a Záznam o tichu. Má za sebou viacero samostatných výstav, naposledy napr. Evolúcia v galérii Schemnitz v Banskej Štiavnici, Odnikiaľ nikam v bratislavskom Kabinete, či  Akvarely vo Flatgallery. Organizačne stojí za výtvarným festivalom Hidden Places. Výtvarníčka Monika Pascoe Mikyšková je hosťom Čerstvého Ovocia_FM, v ktorom prezradila viac o svojej maľbe, knihách ale aj najbližších plánoch. 


Richard Kučera Guzmán (fotograf a grafický dizajnér)

Richard alebo Richie ako ho väčšina kamarátov volá, je slovenský umelec a fotograf z Bratislavy s juhoamerickými koreňmi. V roku 2014 nastúpil na katedru Fotografie a nových médií na Vysokej škole výtvarných umení.  Od konceptuálnych diel cez site-specific inštalácie sa venuje najmä práci s ľuďmi, keďže ho fascinuje prelínanie telesnej schránky a neviditeľnej ľudskej duše. Veľkú časť Richardovho portfólia tvorí aj grafický dizajn, v ktorom sa našiel najmä pri knižnom dizajne, kde navrhol napríklad knihy Rudolfa Síkoru či Petra Pollága. 


Filip Sabol (výtvarník)

Narodil sa a žije v Bratislave. Celé svoje štúdium zasvätil výtvarnému umeniu, už na strednej škole sa začal venovať animovanej tvorbe. Svoje vysokoškolské štúdium ukončil na VŠVU v odbore Maľba a iné médiá. Filip je v súčasnosti veľmi aktívny umelec, ktorý sa zúčastnil mnohých spoločných a samostatných výstav nielen na Slovensku, ale aj v susedných Čechách. V roku 2015 sa stal finalistom ESSL Art Award. Filipova tvorba je založená na ikonách, piktogramoch, logách a symboloch, ktoré nachádza v mestskom prostredí, v ktorom sa pohybuje. Používa slang, či urbánny jazyk, ktorý formuje dnešné mestské prostredie. Vo svojej tvorbe sa podľa jeho vlastných slov „odráža od blokovitej vizuality mesta, ktoré vníma ako rozvetvenú geometrickú štruktúru“. Mesto a jeho architektúra sa pre Filipa stali inšpiračným zdrojom, ktoré nachádzame v celej jeho tvorbe. Okrem čistej maľby sa snaží do svojich prác prinášať zaujímavé techniky a kombinácie rôznych materiálov, ako napríklad krycie pásky, šablóny, kusy stavebného a priemyselného odpadu a pod. 


Čerstvé Ovocie_live

Okrem organizovania marketov a kultúrnych podujatí, chodieva Čerstvé Ovocie každý utorok do Radia_FM. Vždy po 15:15 Brixo spolu s Luciou a Vierkou hovoria o zaujímavých projektoch, návrhároch, móde, životnom štýle, dizajnoch, nápadoch a iných skutočnostiach, ktoré by mali byť každému z nás viac na očiach. Krátkymi rozhovormi prezentujú to, čo sa deje v ateliéroch, dielňach, zákutiach alebo v hlavách ľudí, ktorí chcú dať svetu niečo viac. Motiváciou je ponúkať možnosti pre realizáciu všetkých kreatívnych občanov, aby kultúrnym a umeleckým prejavom prispeli k zatraktívneniu miesta, v ktorom žijú. Inšpiráciou je propagácia kreatívneho priemyslu po celom svete, ktorý využíva tvorivý potenciál ľudí v prospech rozvoja celej spoločnosti.

Ďakujeme: Radio_FMArtAttackCvernovka