autor: Martin Brix
dátum: 12.05.2016
zdroj: Čerstvé Ovocie


ČERTVĚ OVOCIE_LIVE VOL. 5

Spravte si radosť len tak. Pripravili sme si pre vás spolu so ZOOTom, ďalšie pokračovanie našich live rozhovorov s mladými, talentovanými, kreatívnymi a inšpiratívnymi hosťami. Tentoraz na pôde Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, kde sa počas víkendu uskutoční Urban Market 2016 (Spring Edition).

Čerstvé Ovocie_live vol. 5
hostia: Denisa Kollarová (grafická dizajnérka), Lenka Vargová - Ateliér Papaver (záhradná architektka), Ivana Palečková (grafická dizajnérka)
čas: 28.05. (sobota) / 19:00
miesto: Fakulta architektúry STU, Námestie Slobody 9, Bratislava

Piate vydanie Čerstvé Ovocie_live bude s ľuďmi, ktorí sa môžu popýšiť vlastnou voňavou knižkou, ktorú môžu držať v rukách a listovať. Výber hostí nie je náhodný. Medzi Denisine hlavné témy patria ruiny, verejné priestory, sociálna architektúra, mapovanie mesta a utopistická architektúra. Lenka vyštudovala záhradnú architektúru a práve kvetinové aranžmány  interiérov a exteriérov, či záhrada sú súčasťou každodennej architektúry a prostredia okolo nás. Ivanina kniha je výberom z bohatého fotoarchívu tejto mladej autorky, ktorá fotografovanie svojho najbližšieho okolia, navštívených miest a zažitých situácií považuje za prirodzený doplnok svojej kreatívnej profesie dizajnérky. Všetky tri do istej miery spája architektúra a do veľkej miery proces - fáza, ktorá predchádza zdarnému, ale aj neúspešnému výsledku a je nutnosťou v každej oblasti tvorby. Proces ako priebeh kreatívneho snaženia, ako predmet rozhovoru alebo úvod do nečakaného vyústenia. Sme radi, že sa budeme môcť porozprávať s touto talentovanou a šikovnou trojicou o knižkách, o ich práci, tvorbe ale aj o iných životných, niekedy možno banálnych, no o to viac zaujímavých témach.

Radosť vám priniesol ZOOT, ktorý podporuje cyklus rozhovorov Čerstvé Ovocie_live.


Denisa Kollarová
Denisa Kollarová je Slovenka, ktorá žije a pracuje v Amsterdame, kde spolu s Annou van Lingen začali spolupracovať po ukončení štúdia grafického dizajnu na Gerrit Rietveld Academie v roku 2013. Ruiny, verejné priestory, sociálna architektúra, mapovanie mesta a utopistická architektúra patria medzi hlavné témy, ktoré sú jej inšpiráciou. Tieto témy boli základom vzniknutia rôznych kníh, výstav a prednášok. Okrem projektu Seventeen Playgrounds medzi jej ďalšie projekty patrí Under My Own Construction Of Ruins a Migration Of Form. Prostredníctvom grafického dizajnu sa Denisa snaží vyhľadávať témy, na ktoré spoločnosť pozabudla a prostredníctvom knihy, výstavy, textu či fotografie komentuje na danú tému podčiarkuje význam týchto pozabudnutých kuriozít.

Clubovka: I Am Thinking / Premýšľam   

Prečo britský architekt a dizajnér Ron Arad odmieta sledovať televíziu, akú paralelu medzi dobrým jedlom a architektúrou našiel Umberto Napolitano z parížskeho ateliéru LAN, ako nemecký dizajnér Stefan Diez definuje šťastie, s čím práve experimentuje Holanďan René van Zuuk, prečo by sa podľa slovinských architektov Bevk Perovi mala tvorba vzdať egocentrických gest, aký bôľ prežíva taliansky majster provokácie Fabio Novembre a aké vzrušujúce, ale i trpké divadlo z okna svojho štúdia sleduje brazílsky architekt Marcio Kogan? O čom práve teraz premýšľajú všetci títo ľudia? Sú až po okraj naplnení iba prácou za lepší svet alebo sa v ich mysliach nájde miesto aj na niečo iné? Kniha I Am Thinking / Premýšľam prináša tridsaťšesť originálnych úvah a kresieb architektov a dizajnérov známych od New Yorku po Tokio. 

Nechýbajú medzi nimi mená ako Gaetano Pesce (IT), Karim Rashid (USA), Roberto Palomba (IT), Matali Crasset (FR), Maria Blaisse (NL), Jaime Hayon (ES), Rudy Riccioti (FR), ale aj Bořek Šípek (CZ), Piet Oudolf (NL) a mnohí ďalší. Všetci patria k tvorcom, ktorí v súčasnom svetovom dianí v dizajne a v architektúre vystupujú ako dôležití aktéri. No v tomto knižnom výbere ich spája iná okolnosť – prednáškový cyklus Clubovka. Každý z nich totiž navštívil Slovensko ako hosť podujatia Clubovka, ktoré funguje ako „portál“ prenosu zásadných myšlienok prostredníctvom živých prezentácii pozoruhodných autorov. Priniesli sem svoje najväčšie úspechy, charizmu, úvahy, mnohé otázky, chytľavé nadšenie, nekonvenčné názory – silné idey, ktoré z nich robia špičkových profesionálov, ale aj mysliteľov a ľudí s veľkým príbehom. 

A svedectvom je aj táto kniha.

Lenka Vargová (Ateliér Papaver)
Ateliér Papaver vznikol na začiatku roka 2010. Za jeho príbehom stoja dve záhradné architektky, Monika Vargová a Lenka Vargová. Vo svojej tvorbe dávajú prednosť autentickým, akoby neuhladeným produktom s prirodzeným vzhľadom. Nejedná sa však o žiadnu túžbu po nostalgii a staromódnosti.  Vytvárajú svieže moderné aranžmány okorenené správnou dávkou folklóru. Ateliér Papaver nájdete v  Trnave na Štefánikovej a v Bratislave na Blumentálskej ulici. Jeho súčasťou je aj kvetinová škola.

Kvetinové aranžmány z Ateliéru Papaver

S novou knihou o aranžovaní prichádza tento rok na pulty kníhkupectiev vydavateľstvo IKAR. Jej autorkami sú záhradné architektky a floristky z Ateliéru Papaver, Monika Vargová a Lenka Vargová.

Spomínate si na kvety z detstva, z babičkinej záhrady? Veľké hlávky pivónií, drobné kvietky kamiliek, voňavé záhonové ruže, viničné listy, brečtan s machom na starom kamennom múre... „Papaverky“ nezabudli, to všetko je ich stálou inšpiráciou.

V knihe nájdete nápady na každý mesiac v roku. Vďaka podrobným postupom vytvoríte krásne kvetinové aranžmány ako stvorené na rodinné oslavy alebo na spestrenie obyčajných dní. Všetko v nich bude spolu ladiť a esteticky komunikovať. Pohladia vašu dušu a skrášlia vám deň. Poďte si s nami oddýchnuť a pustiť sa do tvorby!

Ivana Palečková
Ivana Palečková vyštudovala grafický dizajn na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, popri tvorbe v oblasti dizajnu sa venuje fotografii. Fotografuje každodenné situácie, ktoré zaznamenáva analógovými fotoaparátmi. V dizajnérskej práci sa zameriava najmä na tvorbu vizuálnych identít.

Zvláštnosť každodenného bytia / Rareness of Everyday Being

Projekt autorskej fotografickej knihy vznikol, ako magisterská diplomová práca v laboratóriu typografie Pala Bálika. Kniha „Zvláštnosť každodenného bytia“ je prvou verejnou prezentáciou fotografickej tvorby Ivany Palečkovej. Obsahom publikácie sú zábery nasnímané v prebehu šiestich rokov. Publikácia je zaujímavá novátorskou formou. Interaktívne riešenie dovoľuje divákovi vstúpiť do publikácie. Divák si môže vytvárať vlastné fotografické kompozície (diptychy, triptychy). Publikácia bola vydaná pod hlavičkou kultúrneho centra Štokovec - Banská St a nica.


Čerstvé Ovocie_live

Okrem organizovania marketov a kultúrnych podujatí, chodieva Čerstvé Ovocie každý utorok do Radia_FM. Vždy po 15:15 Brixo spolu s Luciou a Palom hovoria o zaujímavých projektoch, návrhároch, móde, životnom štýle, dizajnoch, nápadoch a iných skutočnostiach, ktoré by mali byť každému z nás viac na očiach. Krátkymi rozhovormi prezentujú to, čo sa deje v ateliéroch, dielňach, zákutiach alebo v hlavách ľudí, ktorí chcú dať svetu niečo viac. Motiváciou je ponúkať možnosti pre realizáciu všetkých kreatívnych občanov, aby kultúrnym a umeleckým prejavom prispeli k zatraktívneniu miesta, v ktorom žijú. Inšpiráciou je propagácia kreatívneho priemyslu po celom svete, ktorý využíva tvorivý potenciál ľudí v prospech rozvoja celej spoločnosti.