autor: Martin Brix
dátum: 09.05.2012
zdroj: www.daad.sk


DAAD 2012 / Dni Architektúry A Dizajnu

DAAD je každoročný festival oslavujúci architektúru, dizajn a umenie, tvorivé bohatstvo, sociálne dôsledky a silu na zmenu.

ZÁMER
Zamerom projektu je vytvorit formát pre posilnenie pozitívneho vnímania architektúry a dizajnu na Slovensku. Festival v prezentáciách, prednáškach, výstavách, seminároch, workshopoch a diskusiách rieši klúcové otázky z hladiska architektúry a dizajnu. Velké mená tvorcov na tomto poli a ich inšpiratívne myslenie razi cestu vpred a ich predstavenia a prezentácie napádajú všetky predsudky na poli myslenia.

CIEĽ
-- Sprostredkovat zážitok s architektúrou a dizajnom, priblížit ich smerovanie. 
-- Predstaviť odbornej i laickej verejnosti architektúru, dizajn a tvorbu životného prostredia pútavou formou prostredníctvom rôznych akcií, prezentácii a zaujímavých podujatí.
-- Stretnúť významné osobnosti svetovej architektúry a dizajnu. 
-- Vyvolať diskusiu o architektúre a dizajne. 
-- Propagovať architektúru, konfrontovať ju so svetovou, napomáhať k všeobecnému zvyšovaniu kultúrneho povedomia verejnosti, zonamovať verejnosť s víziami budúceho vývoja v architektúre a dizajne.

DAAD sa stáva, podobne ako v mnohých európskych metropolách /Viedni, Prahe. Budapešti či Londýne/ verejným každoročným sviatkom modernej a súčasnej slovenskej a svetovej architektúry v Bratislave a Slovenskej republike. Ide o jedinečný projekt tohto druhu v SR.

DAAD vzrušuje, inšpiruje, vzdeláva, informuje a baví. K účasti sa môže prihlásiť každý, kto sa rozhodne usporiadať zaujímavé podujatie súvisiace s architektúrou, dizajnom, umením, vzdelávaním, v uvedenom termíne, a zároveň bude súhlasiť s podmienkami organizátora.

KONCEPT DAAD
Koncept celého festivalu je postavený na týchto akciách:
-- Hlavné akcie prehliadka architektúry a dizajnu prostredníctvom veľkoplošnej projekcie, prednášky, výstavy a dizajneventy s významnými architektami a dizajnérmi zo zahraničia, profil významného slovenského architekta, otvorené architektonické ateliéry ako zastávky diskusií o dobrej architektúre, otvorene dizajnové showroomy ako zastávky výstav o dobrom dizajne,
-- Sprievodné akcie podujatia, ktore pútavou formou obohacujú hlavný program, ide o podujatia ako workshopy, filmy o architektúre a dizajne, výstava skíc architektov a dizajnérov, zelená architektúra, prehliadka a predaj tvorby mladých dizajnérov, perzonifikácie verejného priestoru, fashion show, tvorivá dielňa detí, parter galery, tanec, hudba, prezentácie tvorby študentov architektúry a dizajnu, 
-- Existujúce akcie vybrané existujúce formáty, ktoré majú svoju históriu ako etablované projekty na slovenskej scéne ako Urban Market, Clubovka, BratiSLOVA, Denamit Design Days, a mnoho ďalších.

Kompletný program festivalu nájdete na tomto linku.