autor: Martin Brix
dátum: 04.04.2013
zdroj: www.galleriacvernovka.sk


ĎAKUJEME. PRÍBEH JEDNÉHO MAGICKÉHO PRIESTORU.

Staré priemyselné objekty majú jedinečného “génia loci” a významnú hodnotu technických pamiatok pre spoločnosť. Aj napriek tomu sa mnohým nejavia ako ochrany hodné, a tak nemajú žiadne zábrany zradiť (nielen) vlastnú históriu pre vidinu potenciálneho zisku. Premennou, ktorá dočasne zastavila tento scenár v meste Bratislava, je hospodárska kríza. Nič však netrvá večne. A tak závisí len na ľuďoch, ako si vážia, chránia a zušľachťujú svoje prostredie. Týchto pár viet nás po celé dva roky sprevádzali ako “slovo na úvod”. Teraz ich použijem ako slovo na úvod záveru.

Bolo to už relatívne dávno. Začiatkom apríla 2010 na internete narážame na pozvánku: „Mladý Pes pozýva na Menju“. Kde? Predsa v Cvernovke. Ešte raz, kde? Tlačová správa hovorí ale jasne: „Bývalá bratislavská továreň, známa pod menom Cvernovka, ponúkne vo svojom priestore 25.apríla (2010) v čase od 14:00 do 02:00 neobvyklé Menju.“ O tomto mieste počujem možno prvý krát. Avšak, všetko tam začalo oveľa skôr. Lenka Sršňová v tomto netradičnom, neznámom priestore Cvernovky už v roku 2009 zorganizovala svoju absolventskú prehliadku s názvom „Hero“. Ale späť k Menju. Áno, Menju bolo. Bolo v Gallerii Cvernovka a bolo úžasné. Snáď tým nikoho neurazíme, ale bolo úžasné hlavne kvôli priestoru, v ktorom sa odohrávalo. Cvernovka má akési čaro. V tom momente sme nemysleli na nič iné len skúsiť tu niečo zorganizovať. Ale čo a kedy? V roku 2010 sme rozbehli projekt Urban Market. Jar v Mlynskej Doline, leto na festivale Grape. A zima? Jednoduchá rovnica, ktorej neznáma bola vyriešená veľmi rýchlo. X sa rovná Galleria Cvernovka. „Chalani ideme do toho?“.Jednohlasná odpoveď. „Áno!“ A tak sa v decembri 2010 odohráva prvý zimný Urban Market. Akcia sa podarila, ľudia boli spokojní a nadšení priestorom, my sme boli spokojní a nadšení priestorom tiež. Ideál. Po Urban Markete, šup do reálneho života. Škola, diplomovka, architektúra a hlavne premýšľanie čo (ČO) s budúcnosťou. Po „pivkových“ debatách sme sa v kruhu najbližších spolužiakov – architektov – kamarátov, rozhodli skúsiť si nájsť priestor, kde budeme mať všetci svoj vlastný spoločný ateliér. Čo čert nechcel, do cesty sa nám stavia Cvernovka. Prebehlo pár rokovaní, dohôd a keď preskočím administratívu, v apríli 2011 si do rúk berieme Galleriu Cvernovka. Aj keď už nie so zámerom mať tu ateliér, ale začať sa venovať kultúrno-spoločenským aktivitám a organizovaniu rôznych podujatí. Činnosť sme začali „grandiózne“. Deň otvorených dverí ateliérov, ktorý sa v Cvernovke konával vždy 1. mája sa stal súčasťou nášho jarného Urban Marketu (alebo my sme sa stali súčasťou prvého mája) a týmto spojením začala „nová“ etapa, ako Urban Marketov tak aj celého “života” v Cvernovke.

Po letných prázdninách, čiže po „uhorkovej“ sezóne 2011 sa život v Cvernovke radikálne zmenil a budova začala žiť (aj keď ani pred tým nebola mŕtva, no začala byť viac na očiach verejnosti). Na podujatiach rôznych tipov (od koncertov, módnych prehliadok, urban marketov, paties, osláv, prednášok, diskusií, výstav cez firemné akcie, svadby až po fotenia a natáčania klipov, či reklám a mnoho ďalších iných typov podujatí) sa tu striedali týždenne stovky ľudí všetkých vekových kategórii. Polouzavretý priestor sa odrazu stal prístupný pre verejnosť. Pred nami bol rok, ktorý sme si ani vo sne nevedeli predstaviť. Nespočetné množstvo spoluprác, netradičných podujatí, spoločenských eventov, výstav, zábav a iných tipov kultúrnych aktivít. Get Physical, Stay Fresh, Goldsprint – Zelená tvár, Winter a Spring Urban Markety, Noci Architektov, Módne prehliadky Lenky Sršňovej, Cappo di tutti party, Cena Oskára Čepana, Marika Majorová, Beánia VŠVU, Asking Architecture, Poľský inštitút, Haf & Beyuz a mnoho ďalších patrili k priestoru.

Nie, neboli sme žiaden klub, žiadne kultúrne centrum. Nerobili sme pravidelné akcie a nemali sme program na mesiac dopredu. Nemali sme koncept, ani plán. Nehrali sme sa na alternatívu a von koncom už nie ani na komerciu. Boli sme úplne iní. Otvorení. Neviem, či sme boli „punkáči“? Neviem či sme boli jedineční?  Z jednej strany kritizovaní, z tej druhej obdivovaní. Ale tak to býva. Z Gallerie Cvernovka sa stal pojem, z Cvernovky fenomén. Veľký progres, od menších zriedkavých podujatí v rokoch 2009 a 2010 až po tisíce návštevníkov a stovky akcií v rokoch 2011 a 2012.

Každá bublina musí ale spľasnúť. Tá naša praskla doslova nečakane. Po skoro dvoch rokoch aktívnej činnosti v úžasnom industriálnom priestore, ktoré otváralo neobmedzené možnosti realizácie kultúrno-spoločenských podujatí, otváralo svoju náruč širokej verejnosti, naša činnosť končí! Nie, nie je to prvomájový žart ani sentimentálny výročný článok. Dokonca to nemá nič spoločné s veľkou nocou a sviatkami. Tak prečo teda končí?! Odpoveď je úplne jednoduchá aj keby sa to spočiatku nezdalo. Bohužiaľ priestor je papierovo vedený ako sklad. A aj malé dieťa by malo vedieť, že v sklade sa nemôžu konať verejné podujatia. My sme boli menší ako malé deti. Ale stavebný úrad nás naučil ako sú veci „správne“ a my sme tak mohli vyrásť. Teraz už nie sme deti a nemôžeme sa hrať tak ako doteraz. Vinu ale nehádžeme na nikoho. Môžeme za to všetci alebo nikto. Nezáleží na tom, že stavebný úrad mestskej časti, v ktorej sa Cvernovka nachádza, zakázala z objektívnych dôvodov našu činnosť, nezáleží na tom že majiteľ nevie, nechce či nepotrebuje dať situáciu do poriadku. Nezáleží ani na tom, že sme boli nič netušiace malé deti, ktoré vyspeli. Jediné na čom záleží je, že sme tu boli, investovali sme kopu času a energie do niečoho na čom záleží najviac. Do priestoru pre ľudí, priestoru pre stretnutia, zábavu, inšpiráciu a osvetu.

Ďakujeme každému jednému človeku, ktorý nás podporil, prišiel nás navštíviť, či už pracovne , len tak alebo sa zabaviť. Ďakujem všetkým, s ktorými sme mohli spolupracovať, pomôcť im, či oni nám. Všetkým, ktorí nám verili. My odchádzame, no Cvernovka zatiaľ stojí. „Staré priemyselné objekty majú jedinečného “génia loci” a významnú hodnotu technických pamiatok pre spoločnosť.“ Preto ďakujem hlavne Cvernovke a držíme jej palce.

Špeciálne poďakovanie patrí celému teamu, Tomášovi aka Džidžimu, Daliborovi, Nicosii, Michalovi, Miške, Mati, Bei, ako aj Danovi, Jurajovi L., Lenke Sršňovej, Beyuzovi i Hafnerovi, Jolovi, Capo di tutti crew, slovenkým freshlabel.cz-ákom a redbull-ákom, Jägermeister teamu, Hitchhikerom, Tvorivým dielňam, architektonickej noci a FA STU, poliakom a ich inštitútu v Bratislave, Matúšovi Vallovi, Márii Topolčanskej, Matúšovi M. a jeho zvuku, všetkým barmanom a barmankám, Connect Coworking teamu, Puristom, Walterákom, Barmanom, Parákom, všetkým mladým slovenským kapelám a DJom, Vilčimu, Jancovi, tlisákom, Inspire-u (Laile), Sofovi, writerom a umelcom, fotografom a fotografkám, Hlupaňám, Midlákom, Mladým psíkom, Nitračanom, Soboťanom, Marcelovi V. a jeho crew, a hlavne našim susedom, ktorý to s nami vydržali ako aj Vám čo ste boli s nami.

01.04.2011 – 01.04.2013 / Galleria Cvernovka @MB