autor: Martin Brix
dátum: 21.08.2012
zdroj: Čerstvé Ovocie


Fotoreport: REDD'S URBAN CIRKUS

Grape Festival bol zas raz skvelý. V niečom všetko po starom, v niečom určite po novom. Tento ročník dal priestor aj čomusi  pre festival na naše pomery nevýdanemu. To, že Grape festival sa orintuje predovšetkým na cieľovú skupinu, ktorá uznáva v súčasnosti už viac mainstreamovú hudobnú scénu. Indiepop, dreampop, trip-hop, downtempo, elektronika, či už dubstep, drum and bass alebo čistejšie tanečné elektro sú žanre, ktoré tu prevládajú a ktoré si vždy nájdu početnú fanúšikovskú základňu, je akou si samozrejmosťou, keďže je to mladý a čerstvý festival. A práve preto dal Grape priestor aj iným aktivitám ako tým hudobným. Reč je hlavne o móde. Ak prvý festival prišiel Grape s nápadom oživiť klasické outfity návštevníkov o dress code, čiže spraviť akýsi karneval na danú tému. Aké boli témy? Bolo ich viac, mohli ste vidieť fúzačov, indiánskych náčelníkov, ale aj ich manželky. Dalo sa zaspomínať na módne trendy z čias Coco Chanel, prípadne lietať v oblakoch ako letušky, či piloti alebo sa preniesť na more ako správny námorník. A poslednou najaktuálnejśou témou boli olympijské hry, kde sa netrebalo obmedzovať rokmi a poňať výber dresu od Olympie až po Londýn.

Ďalšou festivalovou novinkou, a pre nás tou najdôležitejšou, boli módne prehliadky. REDD’S Stage alebo aj "tretí" stage, ktorého program sa odohrával v príjemnom šapité, sa na dve hodiny premenil na Urban Cirkus. Tím Fashion Urban Market v spolupráci s REDD’S pripravil pre vyznávačov kvalitnej módnej tvorby "Urban Cirkus" v podobe súboru módnych prehliadok predstavujúcich mladých slovenských aj zahraničných módnych tvorcov. Koncept poukazuje na pestrosť mladých ľudí, ich ponímanie a vyjadrovanie sa v oblasti módy.

URBAN CIRKUS
Kolekcia módnych prehliadok na tému URBAN CIRKUS je ukážkou tvorby mladých súčasných módnych tvorcov, vizuálnych umelcov, tanečníkov, žonglérov a street artistov, krorí predviedli ako to v uliciach ale aj mimo nich funguje. Cirkus predstavuje rozdiely, predstavuje talent a inováciu, rovnako ako naši dizajnéri. Zatvorili sme ich do šapita, nech sa predvedú. A oni sa predviedli. Hodnotenie návrharov a ich kolekcií nechávame na odborníkov. No atmosféru zhodnotiť môžeme, a tám bola úžasná, show bola dynamická v prieniku s harmonickými prvkami, presahujúca tradičný urbanny rámec a samotná prehliadka bola už na profesionálnej úrovni. Celú dramaturgiu a produkciu si zobrala pod svoje krídla Beáta Kurajová, hlava Fashion Urban Marketu, čiže súčasť Čerstvého Ovocia, teda jedna z nás. Jej práca bolá výborne zvládnutá. Na slovo klasická sa tu úplne zabudlo, a úplne ho nahradili prívlastky ako "netradičná", "nezávislá" alebo "iná". Áno! Urban Cirkus je iná prehliadka ako tie klasické a o tom bola väčšia radosť sa na ne pozerať. Tanečné 
vystúpenia skupín ako Let Them Fly, rozvýjajúcich žonglérstvo na Slovensku, ktorí pôsobili harmonicki, no občas zdĺhavo, alebo sexi tanečníc Ladylicious, či tanečníkov na čele s Braňom Bašistom, predvádzajúcich modely Janky Miliondolárovej Bielikovej a Rosťa Líšku, či protipólne vystúpenie folklórneho súboru Devín, boli jednoznačným spestrením celej módnej show. Nebudeme si ale prihrievať kašičku a tvrdiť, že všetko bolo dokonalé a úžasné. Aj v cirkuse sa nájdu chyby, ktoré tu samozrejme boli. Kontinualitu predstavenia narúšali moderátorske vstupy. Nikedy vtipné, niekedy rozpačité, no opodstatnené. Trebalo by len zhodnotiť či sa predstavenie autorov / návrhárov néda urobiť viac sviežo a plynulo. Ale preč s chybami. Výsledok je viac než dobrý a o tom sa môžete presvedčiť v našom fotoreporte na konci článku.

A čo vlastne projekt Fashion Urban Market je? "Fashion Urban Market je súčasťou projektu Urban Market. Je to súbor módnych prehliadok predstavujúcich mladých slovenských a zahraničných módnych tvorcov. Prvá prehliadka sa konala na Winter Urban Markete 2010 v Gallerii Cvernovka. V budúcnosti chceme predstaviť čo najširšie spektrum mladých talentov zo sveta módy."

Viac o návrhároch a ich predstavených kolekciách nájdete v tomto článku.

A teraz už slúbený fotoreport od Jakuba Čajka.