autor: Martin Brix
dátum: 04.08.2012
zdroj: Čerstvé Ovocie


IFFBA Stage na Grape Festivale 2012

Čerstvé Ovocie má okrem tradičného Urban Marketu na festival Grape, prsty aj v programe IFFBA Stage-u. V spolupráci s IFFBA (International Film Festival Bratislava) a festivalom Grape sme pre vás nachystali príjemný oddychový, poučno-zábavný, kultúrny program. Zmes diskusií na zaujímavé témy, prezentácie umelcov, neobyčajných projektov a klasické hudobné filmy československej kinematografie sú zárukou pohodového strávenia času na tomto stagei. A teraz už kontrolujte program a vyberte si ten svoj.

PIATOK 10.08.2012 


12:00 - otvorenie areálu


 


12:30 - 14:00 Výber najlepších študentských filmov za rok 2011


 


15:30 - 16:30 Lomography beseda

Rady analógovým fotografistom. Hosť ambasádor lomografie Matej Žoldoš. Na besede predstavíme novinky zo sveta lomografie zodpovieme otázky a ľudia si budú môcť čo to kúpiť či požičať.

http://www.lomography.sk/


 


17:00 - 18:00 GREBATA

téma: Krátka prezentácia vystavovaných diel umelcov - GREJP GALÉRIA /socha a maľba/ a otvorená diskusia so spomínanými umelcami, do ktorej sa môže zapojiť každý návštevník festivalu vhodením svojej otázky do grejpošky /šatňa otázok/. 

hostia: Tvorcovia vystavovaných diel GREJP GALÉRIE, ktorí sú aktuálnou špičkou mladistvej komunity zaoberajúcou sa maľbou a sochou na Slovensku. 

maľba: Dominika Žáková, Alexandra Barth, Patrícia Koyšová, Juraj Ličko, Matej Fabian, Jakub Reken, Soňa Patucová, Katarína Janečková, Adam Šakový, Andrej Dúbravský, Aleš Vojtášek

socha: Monika Baranová, Veronika Vargová, Anera Macariková, Andrea Štrbová, Klaudia Bulantová, Miroslav Štefánek, Enrik Bistika

/podľa účasti umelcov na festivale/

moderátori: Juraj Ličko a Aneta Kurtová


 


18:30 - 20:30 PechaKucha na Grape

"Letný festival Grape na piešťanskom letisku bude hostiť PechaKuchu! Na tomto multižánrovom festivale v rámci platformy PechaKucha vystúpia tuzemskí umelci a kreatívci. Vo svojich prezentáciách predstavia svoju tvorbu a ponúknu divákom niekoľko šťavnatých strapcov inšpirácie. PechaKucha na Grape prináša PechaKucha Night Trnava, ktorú organizuje OZ Publikum.sk."

Čo je vlastne PechaKucha?
Rozprávanie, alebo tiež “kecanie”, je doslovný preklad spojenia PechaKucha (pre tých z Vás, angličtine naklonených, tiež chit-chat). Idea podujatí PechaKucha Night skrsla v hlavách dvoch architektov – Astrid Kleinovej a Marka Dythama – v Tokiu v roku 2003. Zámerom formátu je priniesť divákom produktívne, zaujímavé alebo prekvapivé myšlienky prostredníctvom projekcií obrázkov. Prvotnou myšlienkou PKN bolo prinútiť architektov, aby neviedli dlhé a často monotónne monológy. Samozrejme, podobný problém možno badať aj v iných oblastiach umenia a kultúry.

Čo je výnimočné na PechaKucha prezentácii?
Účinkujúci stoja pred neľahkou úlohou predstaviť 20 vizuálnych materiálov, avšak všetko bez zbytočných rečí. Na “obkec” každého obrázku majú totiž len 20 sekúnd. Práve tento timing má preveriť ich schopnosť zaujať diváka, a pritom ho niečomu naučiť, alebo ho s niečím oboznámiť. Podľa zakladateľov platformy dobrú PK prezentáciu robí to, že odhaľuje nečakaný talent a myšlienky. Niektoré podujatia rozprávajú o neskutočných zážitkoch, iné o výnimočných osobnostiach, niektoré sú zase zábavné, ale všetky sú iné a robia z každej PechaKucha Night tabuľku čokolády.

FACEBOOK Event

Hostia:
Dalibor Vidiečan (http://yourdesign.sk/)
Ján Šifra (http://modrofuz.sk/)
Jolo (http://lomography.sk/)
Kuxo (http://shiz.sk/)
Milk (http://milk.sk/)
Popular (http://gopopular.com/)
Andrej Dúbravský (http://andrejdubravsky.com/)
Dominika Žáková (http://dominikazakova.blogspot.com/)

http://pechakucha.publikum.sk/

VIDEOPOZVÁNKA


 


Filmová noc s IFF Bratislava

21:00 - 22:45 Hudba z Marsu
Komedia / Hudobný
Československo, 1955, 105 min

Réžia: Ján Kadár, Elmar Klos
Hudba: Jan Rychlík

23:00 - 00:30 Noc na Karlštejně
Komédia / Muzikál / Historický
Československo, 1973, 83 min

Réžia: Zdeněk Podskalský st.
Hudba: Karel Svoboda

00:45 - 02:15 Limonádový Joe aneb Koňská opera
Komédia / Muzikál / Western / Dobrodružný
Československo, 1964, 95 min

Réžia: Oldřich Lipský
Hudba: Jan Rychlík, Vlastimil Hála

02:30 - 04:00 Kouř
Komédia / Muzikál
Československo, 1990, 89 min

Réžia: Tomáš Vorel st.
Hudba: Michal Vích



SOBOTA 11.08.2012 


08:00 - 09:30 Cyklo-Kreatívne ráno s Modrofúzom

Aj na festivale Grape príďte na Kreatívne ráno, 11.8. 2012 8,00 – 9,30 a užite si diskusiu s úspešným Jánom Šifrom. Tešte sa aj na príjemné prekvapenie, vrátane raňajok a my sa tešíme na Vás! 

Ján Šifra je majiteľom obchodu s peknými bicyklami, Modrofúza. Sám dáva prednášky o úspešnom podnikaní a sám ponikanie aj realizuje.

FACEBOOK Event

http://kreativnerano.sk/


 


10:15 - 11:15 Prednáška rádia TLIS 

Prednáška o problematike internetového vysielania a dobrovoľníckej práce.

Zástupcovia rádia Tlis otvoria témy ako stav nízkorozpočtového internetového vysielania na Slovensku/vo svete, dobrovoľnícka práca a organizovanie chaosu, podpora slovenských inštitúcii pre nadšenecké vysielanie, stručná história Tlisu a iných mimo mainstreamovych elementov.

http://www.tlis.sk/


 


11:30 - 12:30 Literárny klub: Tomáš Ulej & Jan Boleslav Kladivo

Ján Boleslav Kladivo (1964) sa venuje alternatívnej populárnej hudbe, experimentálnej hudbe a videu. Je autorom pesničkových CD albumov Nahá (1995), Il ballo delle civette (1999), Celý život na tigrovi (2002), Rozhľadňa (2008, cena Radio_Head Awards), V rozpakoch (2009, spolu s M. Burlasom a P. Zagarom) a Poruchy spánku (2012, spolu s M. Burlasom a P. Zagarom). Autorským nákladom vydáva CD albumy s experimentálnou elektroakustickou hudbou: Nové kĺby (2003), Error Undefined (2004), Prima luce (2004), Dolcissime Sirene (2005), Mingmen (2006), Between Two (2007), Nel cielo nuvoloso (2009), Ticho v okne sna (2010), Podzemné rieky (2011) a Pure love (2012). Viacerým z týchto albumov bola udelená prémia Hudobného fondu. Debutová zbierka Nahá obsahuje texty z rokov 1992 - 2012.

Tomáš Ulej (1987) je novinár, aforista a stĺpčekár.  V roku 2006 založil projekt digitalizácie kultúrneho literárneho dedičstva Zlatý fond denníka SME. Na vysokej škole vyučuje predmet Nové médiá. Zbierka Ale je jeho debutom.

http://www.literarnyklub.sk/


 


12:45 - 13:45 Mestský festival urbanE.T.

Prezentácia urbanE.T. – vízia, projekty, activity, prezentácia mestského festivalu urbanE.T. v Rači jún 2012
Premietanie filmu – Mestský festival urbanE.T. Rača jún 2012
Diskusia: Kreatívne intervencie, participácia obyvateľov na rozvoji mesta                         
Aktivita urbanTAPPING medzi divákmi počas prezentácie a diskusie.

hostia: Marcel Martišek, Marek Schweigert, Elena Canigova, Jana Mikudova

Projekt urbanE.T. (čítaj urbanity) predstavuje jedinečný a dlhodobý kultúrno-sociologicko komunitný projekt, ktorý pracuje s témou mesta ako so živou štruktúrou a organizmom. Ide teda o „festival“ urbanizmu a architektúry spojený s odbornou konferenciou, verejnými diskusiami, dobrovoľníckymi podprojektami, ale najmä chceme oživiť verejné priestory mesta kultúrnymi a umeleckými podujatiami. Túto činnosť berieme ako poslanie, ktoré vykonávame nie len s radosťou, ale najmä spoločne pre ľudí a teda aj pre vás! Náš projekt je flexibilný a otvorený a tak sa môže zapojiť naozaj každý…

http://urbanet.sk/


 


14:00 - 15:00 Connect diskusia: Živ sa tým, čo ťa baví!

Ak ťa nebaví práca, ktorú vykonávaš alebo mesiac, čo mesiac navštevuješ úrad práce, tak toto je presne pre teba. Všetci máme svoje sny, otázkou len je, či s nimi chceme zaspávať alebo ich naozaj aj naplniť. Prídi na diskusiu, ktorú pre teba na Grape festivale pripravil Connect. Dozvieš sa niečo o práci a najmä o takej, ktorá ťa môže v budúcnosti živiť a ešte ako bonus aj baviť.

Diskutovať budú Matúš Valter z CocoPindy a Martin Guttman z Tuli.

FACEBOOK Event

http://www.connect-network.com/


 


15:15 - 16:45 72 minút dobrovoľne

Diskusia o potrebe mladých ľudí meniť veci, ktoré sa im nepáčia. Začať môžu napríklad počas 3 dňového dobrovoľníckeho maratónu 72 hodín, ktorý sa bude konať túto jeseň. O tom, ako sa k lepšiemu a pestrejšiemu Slovensku dá prispieť troškou chcenia, vám prídu porozprávať traja mladí hostia a organizátori 72 hodín. A keďže to bude celé dobrovoľné, budeme vás podplácať skvelými odznakmi.

Hostia:
Marián Kasan (K&F Projekt) - V umeleckom inkubátore rozvíja mladé oravské talenty, za čo získal ocenenie Mladý líder roka 2011.
Veronika Ľahká (Ars Preuge) - Prievidzská iniciatíva na čele s Veronikou oživuje svoje mesto kultúrnymi podujatiami a urban gardeningom.
Michaela Kučová (Hlupane na bráne) - Svojimi aktivitami Hlupane šíria tvorbu mladých kreatívnych ľudí a dobré meno ne-intelektuálov.

www.72hodin.sk
www.mladez.sk


 


17:00 - 18:00 Fashion dizajnéri, fakt a fikcia

téma: Diskusia o skutočnom živote fashion dizajnérov. Kto je v skutočnosti fashion dizajnér? Aký je rozdiel medzi handmadistami a fashion dizajnérmi?Holé fakty verzus pohľad a mienka verejnosti.

hostia: Komerční aj nekomerční fashion dizajnéri a handmadisti.


 


18:30 - 19:30 Peter Končený: Zakázané reklamy - ktoré neprešli cenzúrou

prednáška na tému: Zakázané reklamy - ktoré neprešli cenzúrou.

„Škodlivé“ prvky, za ktoré bývajú považované najmä erotika, vulgárnosť, násilie či rasizmus sa nevyskytujú len vo filmových dielach, ale aj v reklame. Existuje množstvo spotov, ktoré sa nikdy nemohli vysielať v televíziách, ale u nás sa budú.


 


Filmová noc s IFF Bratislava

20:00 - 21:30 Dívka na košteti
Rozprávka / Komédia
Československo, 1971, 76 min

Réžia: Václav Vorlíček
Hudba: Angelo Michajlov

21:30 - 22:45 Happy End
Komédia / Experimentálny
Československo, 1967, 71 min

Réžia: Oldřich Lipský
Hudba: Vlastimil Hála

23:00 - 00:45 Světáci
Komédia / Hudebný
Československo, 1969, 99 min

Réžia: Zdeněk Podskalský st.
Hudba: Evžen Illín, Vlastimil Hála

01:00 - 02:45 Vesničko má středisková
Komédia
Československo, 1985, 98 min

Réžia: Jiří Menzel
Hudba: Jiří Šust


Viac informáci o festvale nájdete na www.grapefestival.sk a kompletný line-up nájdete TU.