autor: Martin Brix
dátum: 19.09.2018
zdroj: Nová Cvernovka


NOVÁ CVERNOVKA ZVÝŠI POVEDOMIE O PRÍSTUPE K ODPADOM CEZ UMENIE

Od piatku 21. do soboty 22. septembra budete môcť v Novej Cvernovke počas festivalu súčasného umenia a udržateľnosti NASUTI nájsť inšpiráciu ako pristupovať k odpadom doma či vo firme. 

“Chceme zvýšiť povedomie o zodpovednom prístupe k odpadu prostredníctvom umenia ako aj vzdelávacieho programu, prednášok, diskusií a workshopov pre dospelých i deti,” hovorí autorka projektu kurátorka Diana Klepoch Majdáková.  

Festival NASUTI bol inšpirovaný suťou - stavebným odpadovým materiálom, ktorý sa nahromadil v priebehu premeny bývalej chemickej školy na kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka. Organizačný tím festivalu pod vedením kurátorky Diany Klepoch Majdákovej tvoria kreatívci z Novej Cvernovky zameriavajúci sa na ekologické ponímanie festivalu už od jeho prvotnej myšlienky. Plagáty podujatia vznikli recykláciou použitých plagátov zo skladu tlačiarne, na ktoré bola aplikovaná technika vyrezávania a odkrývania jednotlivých písmen.

V rámci kurátorskej spolupráce je na festival prizvaných niekoľko domácich a zahraničných umelcova umelkýň-sochárka Lucia Luptáková (SK-NL), Polonca Lovšin (SI), performer Tomasz Szrama (PL-FIN), sochár Lubo Mikle (SK),performer Mads Floor Andersen (DK), architekt Juraj Hariš (SK), či dizajnérka Andrea Ďurianová (SK) spolu s Illah van Oijen (SK). Pokúsia sa kreatívne spracovať odpad do funkčných alebo umeleckých inštalácii a nájsť nové využitie častí zo sute. Taktiež sa bude jednať o diela, ktoré pracujú s témou udržateľnosti alebo recyklácie. Návštevníci festivalu budú môcť pri niektorých objektoch priamo sledovať ich plánovanie a samotnú výrobu. Sprievodný program tvoria diskusie o triedení odpadu, zelenej architektúre, recyklovanej móde, eko životnom štýle a mnohom inom. Deti si na workshopoch budú môcť vyrobiť Hmyzodom, ušiť ozdobnú kapsičku či zaplátať ponožku a zistiť, čo všetko sa skrýva za vecami našej dennej spotreby, koľko práce, materiálu, ľudí. Festival NASUTI pozýva aj na netradičnú brigádu spojenú s live DJ setom.

Nová Cvernovka sa od začiatku fungovania v nových priestoroch snaží o ekologické zmýšľanie. Ateliérnikom a obyvateľom bývalého internátu je k dispozícii komunitná  chladnička či miesto vyhradené pre oblečenie z druhej ruky. Počas roka prebiehajú brigády brigády zamerané na triedenie odpadového materiálu v areáli a jeho opätovne využitie pri opravách budovy. V priestoroch Novej Cvernovky sídlia dizajnérske ateliéry udržateľnej módy ako Bartinki a FRL. Kreatívci môžu takisto využiť komunitnú záhradu na pestovanie vlastných plodín.


Program festivalu nájdete na webe a facebooku Novej Cvernovky.