autor: Martin Brix
dátum: 11.04.2017
zdroj: www.urbanmarket.sk


OPEN CALL: Urban Market 2017 (Spring Edition)

• Registrácia trvá do 21. apríla 2017
• Link na registráciu: REGISTRÁCIA
• Link na stiahnutie registračných podmienok: PODMIENKY

Urban Market 2017 (Spring Edition)
02. – 04. 06. 2017 / Fakulta architektúry STU, Námestie slobody 19, Bratislava
Registrácia: od 01. marca do 21. apríla 2017
Všetky informácie ohľadne registrácie získate na: info@urbanmarket.sk

Urban Market je predajná výstava dobrej módy, dizajnu, šperkov, doplnkov a kreativity v najrôznejších podobách. V roku 2017 bude Urban Market prezentovať a spájať komunitu tvorivých ľudí už po ôsmykrát. Uskutoční sa v budove Fakulty architektúry STU v Bratislave. Jarná edícia sa už tradične koná v rámci bratislavských DAAD | Dní architektúry a dizajnu. Témou Urban Marketu je RETROSPEKTÍVA.

DAAD je každoročný festival oslavujúci architektúru, dizajn a umenie, tvorivé bohatstvo, sociálne dôsledky a silu na zmenu.

V dnešnej dobe by sme nemali zabúdať na našu minulosť a preto sme sa rozhodli zvoliť tému jarného vydania RETROSPEKTÍVA. Chceme konfrontovať minulosť s našou prítomnosťou, hľadať veci a okolnosti, z ktorých sme my a naši dizajnéri a kreatívci pri svojej tvorbe vychádzali. Retrospektíva nie je len retro. Retrospektíva je pohľad späť na veci, ktoré nás ovplyvnili. Záznam dokladov o spoločenskom a kultúrnom vývine človeka a spoločnosti, o vývoji a zmenách dizajnu, architektúry, módy. Dnes sa vraciame k štýlom rokov minulých. Čoraz častejšie sa do našich šatníkov a interiérov vracia sviežosť, farebnosť a výraznosť a hlavne sloboda. Nespútanosť, spontánnosť, sloboda v myslení aj prejavoch. Vďaka tomu sa mení aj móda, a to nielen v súvislosti s oblečením.

Fakulta architektúry STU Bratislava. Už v rokoch 1947-1949 vytvoril Emil Belluš, ktorý patrí medzi našich najrešpektovanejších architektov 20. storočia, projekt Pavilónu teoretických ústavov SVŠT pre práve založenú školu. Realizácia sa uskutočnila v rokoch 1950-1952. Budova bola určená predovšetkým na výchovu architektov a tak je tomu až do dnes. Svojím charakterom a komplexným riešením možno túto budovu považovať za jedno z vrcholových diel architekta Emila Belluša. Presviedča nás o tom jej architektonický a priestorový koncept, celkové technické vybavenie, riešenie detailov a použitá škála materiálov, ako aj ich vysoké technické a remeselné zvládnutie. Za Národnú kultúrnu pamiatku ju vyhlásili v roku 1986.