autor: Martin Brix
dátum: 14.11.2012
zdroj: Čerstvé Ovocie


Piatková klubová noc na Urban Markete.

14. decembra 2012, v piatok, sa začne trojdňové podujatie Urban Market 2012 (Winter Edition), malou hudobnou udalosťou. Nepôjde o žiadnu „urban“ párty, pravdepodobne sa nebudú hrať tie „najhorúcejšie party pecky“, a za DJ pultom nebudú stáť bábky, ktoré zahrajú všetko čo sa momentálne hrá v rádiu. Tento večer bude patriť talentovaným klubovým DJom a producentom ako aj kapelám, ktoré značne presahujú štýlovú kategorizáciu a ponúkajú úplne iný pohľad na hudbu.

Klubovú noc odštartuje samotný šéf net-labelu Ajlávmjuzik MtotheG aka Miro Gajdoš, ktorý stojí za viacerými projektami, z ktorých je možno najznámejší artattack.sk. Fanúšik dobrej hudby a nadšený zberateľ platní roztočí svoje dvanásťpalce už o 18:00.

Po ňom svoje skúsenosti ukáže nádejný mladý DJ a producent Šimon Slobodník aka Mitewort, ktorý zaujme moderným zvukom a reflektovaním svetových klubových trendov. Nedávno vydal pod hlavičkou Splash Recordings svoje debutové EP Take Them All EP, ktoré je voľne k stiahnutiu.

Vlajku vydavateľstva Exitab, ktoré sa snaží podporovať a vydávať hudbu a audiovizuálne umenie, ktoré svoju invenciu a originalitu stavia na pomedzí minoritných subžánrov, prípadne na žánrovo neohraničených územiach, ponesú skalný členovia Ink Midget a Stroon. Obaja si rešpekt získali vďaka nekonvenčnému poňatiu žánrov a subžánrov, ktoré by lenivý hudobný publicista natrepal do škatuľky “experimentálna elektronika“. Momentálne majú obaja producenti na ceste svoje nové releases (Re-Leave od Ink Midgeta a Triple Farewell od Stroona).

Prvou "formáciou" na pódiu sa predstaví projekt Peťo Tázok a Karaoke Tundra. Ich produkcia, tvorí obrazotvorné a uveriteľné príbehy s trochou nostalgie, irónie, tragédie ale i humoru. Ich spoločné albumy „Album“ a „Neuveriteľne smutný album“ by sa dal žánrovo zaradiť do hip-hopu, no od väčšinovej česko-slovenskej hip-hopovej produkcie sa líšia práve spracovávanými témami a inšpiráciou praskavou, glitchovou elektronikou, ktorá je Karaokeho hlavnou doménou.

Druhou kapelou na pódiu sa predstaví v slovenských končinách skôr neznáma česká kapela Fertilizer. Fertilizer si dal za úlohu vzdať česť svojmu menu. Preto neuznáva náročné skúšky ani komponovanie nieto ešte hudobnú teóriu. Ich základným stavebným prvkom je intuícia a efektívna práca s náhodami.

Ak poznáte klubovú noc MOOV, viete kto je jej rezidentom. Ak poznávate Ajlávmjuzik, viete kto pod týmto netlabelom vydáva EP Luvly Isles. Ak poznáte Beneho, viete s kým vydal kolaboratívny release „Slovenčina pre samoukov“. Áno, Stratasoul. Jeho vlastné tracky, rovnako ako aj DJ sety sa pohybujú na rozmedzí hip-hopu a bass music.

Noc v plnom prúde a po Stratasoulovi prichádza milovník science fiction a zvukových hračiek, ktorý má za sebou desiatky releasov, remixov a hosťovačiek a rozhodne nepatrí k tým, ktorí zaspali na 140 bpm a stredových wobbloch. Český Side9000 šéfuje vlastnému labelu Owntempo Rec. a na Urban Markete zahraje svoj pripravený 160/ghetto/tech set.

Sideov slovenský kolega s Meanbucket music je skúsený DJ, producent a remixér Bad Mojo. Stojí za prvým slovenským internetovým elektro magazínom SPLASH!, kde sa snaží slovenskému publiku priblížiť hudbu, ktorá sa v našich končinách ešte neteší takej popularite, akú si zaslúži.

Nakoniec budú posledné hodiny večera sprevádzať freestylové sety DžunyJA aka DJ Juniora, z ktorých výrazne cítiť zmes brokenbeatu, drum'n'bassu, hip hopu, dubstepu, downtempa, wonky, alebo elektroniky.

Myslíme si, že program je každopádne veľmi pestrí a určite sa je na čo tešiť.

MtotheG: Myspace
Mitewort: Facebook / Soundcloud
Stroon: Facebook / Soundcloud / Bandcamp
Ink Midget: Facebook / Soundcloud
Peťo Tázok: Myspace & Karaoke Tundra: Myspace
Fertilizer: Facebook / Soundcloud / Bandzone
Stratasoul: Soundcloud
Side9000: Facebook / Soundcloud
Bad Mojo: Facebook / Soundcloud
Džuyja: Facebook

Line-up:
18:00 - 19:00     MtotheG
19:00 - 20:00     Stroon Mitewort
20:00 - 21:00     Ink Midget
21:00 - 22:00     Peťo Tázok & Karaoke Tundra
22:00 - 23:00     Fertilizer (CZ)
23:00 - 00:00     Stratasoul
00:00 - 01:00     Side9000 (CZ)
01:00 - 02:00     Bad Mojo
02:00 - 04:00     Džunyja

Viac informáci o Urban Markete 2012 (Winter Edition) nájdte na tomto linku ako aj na Facebooku.

Urban Market je najvýraznejším a najväčším alternatívnym podujatím na Slovensku zameraným na prezentáciu súčasnej módy, kreatívnej, amatérskej ale aj profesionálnej tvorby, dizajnu, streetartu a mladého umenia.

Od roku 2010 sa na Urban Markete zúčastnilo veľa slovenských a zahraničných módnych návrhárov, dizajnérov, kreatívcov, handmade výrobcov a ich počet sa naďalej zväčšuje a škála sa rozširuje. Okrem dizajnu a ručne ponúkaných originálnych diel od autorov ponúkame možnosť zúčastniť sa workshopov, prednášok, diskusií, koncertov, výstav či zhliadnúť streetart a graffiti, vďaka čomu môžete zažiť a zžiť sa s kultúrou na jednom mieste.