autor: Martin Brix
dátum: 07.08.2012
zdroj: Čerstvé Ovocie


REDD´S Urban Cirkus Módna Prehliadka: Maja Božovic

Multilayered nature.

"V prvom rade som sa inšpirovala nami, ľuďmi, našim vývojom, prepojením a rovnako spoločnými zdieľanými víziami, cestou, ktorú si kontrolujeme a budujeme postupom času naše životy." 

"Chcem využit módu ako formu komunikácie prípadne ako druhý jazyk. Slova ako sen, prijanie, modlidba, sila, vašen, tanec, hra prebudili moju fantáziu a prinútili ma o tom premýšľať. Inšpiráciu som čerpala zo základného odevu a hlavne kuskov, ktoré máme v šatníku- kabát, košeľa, sukňa, nohavice, úpletové tričko, úpletové šaty…moja prvotná idea bola použiť už navrhnuté odevy ,hrať sa s nimi a vyvíjať ich ďalej, transformovať podľa svojich predstáv, ale stale zachovať povodnú učelnosť."

"Čierna farba v mojej kolekcii úzko súvisí s konceptom, čierna farba ako taká má dlhú históriu. Je farbou, ktorá je náročná na farbenie, mnohokrát je nutné farbiť látku, aby sme dosiahli požadovaný efekt ( nazýva sa to vrstvenie a udáva sa počet farbenia), čierna farba má v sebe najviac pingmentu, tá koresponduje s povahou ženy, pre ktorú navrhujem." Maja Boživić

Maja Božović - Viac vrstvená príroda bola jednou s absolvenských prehliadk Ateliéru odevného dizajnu VŠVU pod taktovkou doc. Júlie Sabovej. Aj tento rok úspešne odprezentoval absolventov s unikátnymi koncoročnými prácami. Prehliadka sa uskutočnila dňa 7.6. v bratislavskom divadle Meteroit.

Asi málokomu by príroda v prvom momente evokovala čiernu farbu, no autorka kolekcie to má do detailov premyslené. Nielenže je čierna farba najbohatšia na pigment a dosiahnete ju len niekoľko násobným farbením a je ju preto veľmi ťažké docieliť, ale zároveň toto vrstvenie čiernej prelína aj s povahou ženy pre ktorú modely primárne navrhuje. Rovnako ako poklad prírody vzácne čierne uhlie,  aj Majina kolekcia je v skutku výnimočná. Nesnaží sa vymyslieť nový odev, hrá sa s kúskami oblečenia, ktoré sa nám bežne povaľujú v šatníku, avšak ona im vdýchla dušu vďaka ktorej jej modely hovoria za Vás.

zdroj: http://www.diamonds-fashion.com

REDD´S Urban Cirkus:
Tím Fashion Urban Market v spolupráci s REDD’S pripravuje pre vás “Urban Cirkus” v podobe súboru módnych prehliadok predstavujúcich mladých slovenských aj zahraničných módnych tvorcov. Koncept poukazuje na pestrosť mladých ľudí, ich ponímanie a vyjadrovanie sa v oblasti módy. To všetko v dvoch hodinových blokoch v sobotu na REDD´S stage.

www.grapefestival.sk