autor: Martin Brix
dátum: 29.11.2013
zdroj: Čerstvé Ovocie


URBAN ART SESSION vol. 4: Kultúra mestskej módy

Po septembrovom „bikes” v spolupráci so Slowtch, októbrovom „music” s labelom ajlávmjuzik a samozrejme aj po samotné "art" – umenie – kultúru mesta ako inak ak nie v spolupráci s ArtAttackom, prichádza už v poradí štvrté vydanie Urban Art Session na tému "fashion".

Projekt Urban Art Session sa tentokrát snaží priblížiť tému z oblasti fashion designu, konkrétne zameranú na streetovú módu rôznych subkultúr. Mesto to sú provokujúce tričká punkáčov, swag hip-hoperov v širokých gaťoch, čierny gear meatalistov a šialené výstrelky fúzatých hipsterov a to nie je ani zďaleka všetko. Vývoj obliekania a módy na území Slovenskej ale aj Českej republiky a súčasný trend aj o tom bude štvrté vydanie Urban Art Session, ktorá bude pozostávať z diskusií so zaujímavými hosťami, počas ktorých návštevníkom priblížime život, spôsob obliekania subkultúrnych skupín, ich fungovanie v predrevolučnom období a v súčasnosti. Rovnako predstavíme problematiku produkcie odevov v Európe a v Ázii. Celý program bude doplnený o výstavu odevov a fotografií základného konceptu Urban Art Session.

výstavy / 6. - 8.12.2013 / piatok (6.12.): 16:00 - 22:00 / sobota (7.12.): 11:00 - 22:00 / nedeľa (8.12.): 11:00 - 19:00

Nikola Susová: "If I met Curt Cobain"

Kolekcia odevov nesie názov „ If I met Kurt Cobain“. Je inšpirovaná mikinami hudobných kapiel, ktoré ležali doma a nikto ich nenosil. Hlavným prvkom sa stáva recyklácia. Potlač mikín Nikola pretvorila do originálnych koláži, ktoré sú doplnené o recyklované časti svetrov a ďalších odevov. Pri jednom s odevov je použitý dokonca starý obal s gitary. S recykláciou pracuje tak aby bol na prvý pohľad viditeľná. Preto sú v kolekcii použité detaily ako nezapravené švy a rozstrapatené okraje. Dodávajú modelom grunde look. Hlavným prvkom sú mikiny a tepláky. Silueta je veľmi uvoľnená. Kolekcie pre Nikolu predstavuje človeka, ktorý vzdáva hold svojim idolom, hudbe. Má rada duševnú slobodu, voľnosť, nadhľad a humor.

Subkultúra na Slovensku

Výstava predstavuje kolekciu fotografií a odevov 4 najväčších Slovenských subkultúr: punk, hip hop, metal, hipster. Jednotlivé exponáty by sme mohli nazvať aj „ kolekciou spomienok‘‘ zachytávajúce momenty ľudí vyznávajúcich daného životného štýlu.

Inštalácie: Pivoine.Noire : https://www.facebook.com/pivoinenoirearchitects

diskusie / 7.12.2013 / 16:00 - GameBoySex / 18:00 - Vladimir518

Vladimir 518: Kmeny 

Vladimir 518, ikona Českej rapovej scény, venuje sa tiež tvorbe krátkych komixov, knižnej a časopiseckej ilustrácii. Na svojom konte má okrem bohatej hudobnej produkcie aj knihu KMENY, ktorá vznikla pod jeho vedením. KMENY, je kniha o vizuálnom štýle českých subkultúr. Vo fotkách, fotografa Tomáša Součka a textoch predstavuje aktuálnu podobu pražských komunít od hip hopu a hardcore, cez gotiku a neohipies, až po motorkárov, fanúšikov tuningu atď. Najnovšie prichádza na trh nová publikácia KMENY 0 s podobným konceptom. KMENY 0 mapuje stav pražských subkultúr pred rokom 1989. V diskusii sa budeme zaoberať práve týmito dvoma knihami.

https://www.facebook.com/Vladimir518Praha

GameBoySex: Vyrábět v zemi původu autora, nebo pomáhat měnit vkus masy výrobou na východě? Pro a nebo proti?

"Proč?- Vlastním studio gmbs.cz a non profit organizaci Gameboys exhibition o.s., tyto dvě entity propojuji. Naše studio se zaměřuje na návrhy outdoorových kolekcí / včetně přípravy pro výrobu v Asii, kam létáme /. Zároveň vyrábíme ve své sítotiskové a šicí dílně v Praze vlastní značkové oblečení GMBS – GameBoySex. Grafické návrhy na oba projekty nám dodávají studenti i velmi známí designéři a umělci z Evropy. Takže dáváme, nebo se snažíme dávat práci Čechům. Ale to co nás opravdu živí je závislé na výrobě v Číně, Bangladéši, Srílance, atd… Zde vyvstává otázka, kterou bych rád konfrontoval s někým erudovaný – v ideálním případě jedním zástupcem akademické obce vyučujícím módu, a jedním výrobcem / s nacionalistickým smýšlením/."

GMBS studio Praha: www.gmbs.cz
Eshop: www.gameboysex.com

Dátum:
výstavy / 6. - 8.12.2013 / piatok (6.12.): 16:00 - 22:00 / sobota (7.12.): 11:00 - 22:00 / nedeľa (8.12.): 11:00 - 19:00
diskusie / 7.12.2013 / 16:00 - GameBoySex / 18:00 - Vladimir518

Miesto konania:
Stará tržnica (2. poschodie), Nám. SNP 25, Bratislava

Urban Art Session vol. 4 je súčasťou podujatia Urban Market 2013 (Winter Edition)

Čerstvé Ovocie
www.cerstveovocie.sk
www.facebook.com/cerstveovocie

Pivoine.Noire
https://www.facebook.com/pivoinenoirearchitects

Organizuje Čerstvé Ovocie, n.o. v spolupráci s Pivoine Noire.
Urban Art Session vol. 4 je súčasťou podujatia Urban Market 2013 (Winter Edition)

Projekt vznikol za podpory Ministerstva kultúry SR a České centrum v Bratislave.


Urban Art Session

Neformálne stretnutia venovaného mestskému umeniu, subkultúram a životu mladých ľudí.

Podujatie s edukačným charakterom snažiace sa priblížiť širšej verejnosti „urban art“, čiže umenie vznikajúce v meste, na sídlisku, ako aj motivovať mladých ľudí žijúcich v centrách miest, ich sídliskách a obytných mestských štvrtiach ku kreatívnej tvorbe, sebarealizácii a tak ich vystriehnuť od nástrah, ktoré ponúka mesto. Takisto umožniť stretnutie autorov, umelcov, ich fanúšikov za účelom vzájomnej výmeny skúseností, postrehov, tvorby, zručnosti, prostredníctvom verejných diskusií, prednášok, interaktívnych workshopov, praktických ukážok, tréningov a živých performance. Otvoriť diskusiu na túto tému, kde potreba diskutovať je v každom smere veľmi dôležitá. Dať priestor mladým ľuďom, ktorý sa či už na profesionálnej alebo len amatérskej úrovni venujú svojmu koníčku, rozvíjajú svoju kreativitu alebo sa inak sebarealizujú sa.


Ďakujeme:
Radio_FMREFRESHER.skArtAttackAj láv mjuzikCITYLIFE.SKshiz.skDOBA MagazínÁno! - online magazínTLIS radio90bpm.skKam do mesta