autor: Martin Brix
dátum: 25.11.2015
zdroj: Čerstvé Ovocie


Urban Art Session vol. 4: (SUB)SOCIETY

Posledný diel Urban Art Session sa uskutoční počas Urban Market 2015 (Winter Edition)  v Pisztoryho paláci. Hlavnou témou budú subkultúry mestskej mládeže. Pozývame na premietania filmov s témou subkultúr a jedinečnú prednášku Juraja Malíčka o širších civilizačných kontextoch súčasných mestských subkultúr

"Dnes len veľmi problematicky môžeme o subkultúrach uvažovať ako o kontrakultúrach - teda o takých subkultúrach, ktoré majú ambíciu byť politickou, ideologickou, svetonázorovou, estetickou, umeleckou alternatívou dominantnej kultúry, ba dokonca, samé majú ambíciu dominantnú kultúru ohroziť, respektíve, v ideálnom prípade nahradiť.

Bez zmien zostáva to vôbec najdôležitejšie, prečo subkultúry skutočne existujú. Vždy budú existovať jedinci, ktorým prirodzenosť velí nezapadnúť. Jedinci, ktorí jednoducho cítia, že kdesi v Matrixe je chyba, jedinci, ktorých majoritná kultúra neuspokojuje, ale naopak, provokuje. Kvôli nim, z nich, pre nich existujú subkultúry. Že v konečnom dôsledku poľudšťujú i majoritnú kultúru, je tou najlepšou pointou, akú si môžeme priať." - Juraj Malíček

Počas soboty budete môcť vidieť slovenský dokument Propeler - subkultúry mládeže - režiséra Paľa Korca z roku 2002 mapujúci mladé subkultúry v Bratislave. Celovečerný hraný film mladého poľského režiséra Jacek Borcucha s názvom Všetko, čo milujem nás prenesie do búrlivého obdobia 80. rokov v Poľsku, kedy sú boje progresívnej mládeže s konzervatívnym komunistickým režimom v plnom prúde. Ďalším slovenským titulom bude Monuments - dokument slovenského skatera Petra Mercella, ktorý podáva nefalšovaný pohľad ako vyzerá skutočná skate tour očami jazdcov. Večer ukončí prvý celovečerný dokument nemeckého režiséra Martina Persiela - Toto nie je Kalifornia. Film je dynamickou a sviežou hymnou protispoločenskej revolty mladých a takmer zakázaného športu – skateovania, v komunistickej NDR

Line-up podujatia:
14:00 Propeler - subkultúry mládeže
16:00 Všetko, čo milujem
18:00 Spock Hipsterom (prednáška Juraja Malíčka o širších civilizačných kontextoch súčastných mestských subkultúr)
19:30 Monuments
20:00 Toto nie je Kalifornia

Pre bližšie informácie o sobotnom programe sledujte Event na Facebooku.

Miesto:
Kino Film Europe, Štefánikova 25, Bratislava – Pisztoryho palác

Dátum:
12.12. 2015 / 14:00 - 20:00

Propeler - subkultúry mládeže
Propeler je slovenský dokument z roku 2002 mapujúci mladé subkultúry v Bratislave. Film prináša svedectvo o živote prívržencov šiestich subkultúr - Krjú (graffiti), IKS (straight edge), Vúdstok (mladí kresťania), Odin (skinheadi), AntiFA (antifašisti) a Grúv (techno scéna). Výnimočnosť dokumentu spočíva v tom, že tvorcom sa podarilo dostať priamo do vnútra vybraných skupín a výsledný film ich prezentuje bez akéhokoľvek prikrášlenia alebo hodnotiacich súdov. V dokumente sa bezprostredne rozpráva o všetkých atribútoch jednotlivých subkultúr, bez ohľadu na ich tabuizáciu a súčasťou sú aj zábery z ilegálnych tanečných párties alebo sprejerských akcií. Propeler bol ocenený na mnohých domácich a hlavne zahraničných filmových festivaloch, premietal sa v New Yorku, Moskve či Minsku a bol vybraných do oficiálnej súťaže dokumentárnych filmov na MFF Chicago.

Réžia: Paľo Korec
Kamera: Ján Meliš, Braňo Špaček
Námet: Jana Žilčayová
Slovensko, 2002. 91 min.

Všetko, čo milujem
Vo svojom treťom celovečernom hranom filme mladý poľský režisér Jacek Borcuch pokračuje v pútavom rozprávaní vlastných príbehov. Tentoraz vstupuje do búrlivého obdobia 80. rokov v Poľsku, kedy sú boje progresívnej mládeže s konzervatívnym komunistickým režimom v plnom prúde.

V pobrežnom meste Krásne Jarno v Poľsku zakladá osemnásťročný Janek, syn námorného dôstojníka, v roku 1981 punkovú kapelu, aby mohol nahlas spievať o veciach pre neho najdôležitejších. Jeho život napĺňa hudba a prvá veľká láska Basia, ale nič netrvá večne. „Solidarność“ (Solidarita) bojuje za slobodu a demokraciu, v zemi rastie napätie. Komunisti tajne pripravujú vojnový stav a vzbura mladých ľudí sa môže počas politickej vravy rýchlo zmeniť na tragédiu. Konflikty s komisárom stanného práva a smrť milovaného človeka zmenia všetko, čo bolo v Janekovom svete dôležité.
V roku 2011 získal film ocenenia na Poľskom filmovom festivale a v roku 2010 bol nominovaný na Grand Jury Prize na Filmovom festivale Sundance.

Réžia: Jacek Borcuch
Hrajú: Mateusz Kosciukiewicz; Olga Frycz; Jakub Gierszal; Andrzej Chyra; Anna Radwan; Katarzyna Herman; Mateusz Banasiuk; Marek Kalita; Igor Obloza; Zygmunt Malanowicz
Poľsko, 2009. 95 min.

Spock Hipsterom - prednáška Juraja Malíčka o širších civilizačných kontextoch súčastných mestských subkultúr
Ak ste na prelome 50. a 60. rokov pozerávali prvú televíznu šou zabávača Jima Hensona s názvom “Sam and Friends” určite poznáte legendárne bábky The Muppets. Jednou z nich bol aj Harry The Hipster, tmavá postavička s okuliarmi s hrubým bielym rámom, ktorá výrazne používala “hip” slang. Už vtedy označenie “hipster” v sebe ukrívalo niekoľko charakteristických čŕt.

Kto je však hipster v dnešnej dobe? Ako vyzerajú súčasní punkáči či hippies? Ako ovplyvňujú trendy subkultúry a naopak? Prečo sa ľudia prezliekaju za Hulka, Spocka či Darth Vadera? Na tieto, ale aj mnohé iné podobné otázky odpovie vo svojej prednáške Juraj Malíček.

Formálne je Juraj vysokoškolský pedagóg FF UKF v Nitre. No keby sme Juraja mali charakterizovať trochu neformálnejšie, použili by sme slová Anety Čižmárikovej: “Juraj Malíček je teoretik a guru popkultúry, šéfredaktor bývalého i obnoveného časopisu Fantázia a v minulosti redaktor viacerých ďalších. Vraj arogantný narcista a podľa svojej alma mater aj filozof a estetik bez vkusu, no so zmyslom pre humor, ktorý si z ničoho priveľa nerobí. Vie sa o ňom, že miluje kreslený seriál Simpsonovci, Playstation, Douglasa Adamsa a je náruživý a presvedčený milovník cigariet.”

Juraj Malíček sa venuje publikačnej činnosti v oblasti popkultúry, v tejto oblasti prispieva aj do časopisu .týždeň, kde má pravidelný stĺpček Popcorn Juraja Malíčka. S kamarátom Ferom Gyarfášom založili web www.filmania.sk a je častým hosťom Daniela Baláža v relácii Baláž&Hubinák na Rádiu_FM, kde sa venuje najmä filozofii, popkultúre a oblasti sci-fi a fantasy v rubrike Hračičky_FM.

Monuments
Monuments je dokument slovenského skatera Petra Mercella, ktorý je reakciou na články o rôznych, na prvý pohľad intergalaktických monumentoch, ktoré sa posledných pár rokov zobrazovali v médiách. Štartovací bod bola Praha a za 5 dní partička skaterov prešla 13 štátov a okolo 4000km pričom Peter bol jediný šofér. Monuments taktiež podáva nefalšovaný pohľad ako vyzerá skutočná skate tour očami jazdcov, to čo normálny smrteľník nemá šancu zažiť. 

Réžia: Peter Mercell
Hrajú: Rišo Tury, Igor Hanečák, Przemek Hippler, Peter Mercell
Animácia: Juraj Zajačka
Slovensko, 2015. 27 min.

Toto nie je Kalifornia
Prvý celovečerný dokument nemeckého režiséra Martina Persiela je dynamickou a sviežou hymnou protispoločenskej revolty mladých a takmer zakázaného športu – skateovania, v komunistickej NDR. Režisér tu pracuje s archívnym materiálom, konkrétne s reálnymi videozáznami, ktoré si v tom čase nahrala partia troch kamarátov, fascinovaných týmto športom, na 8mm kameru.

Persielova snímka sleduje troch predstaviteľov od ich detstva v 70. rokoch cez obdobie vzdoru v rokoch osemdesiatych až do pádu komunizmu na jeseň 1989, kedy sa im zásadne zmenili podmienky na život. Divákom sa tak odkrýva dosiaľ nevidený, skutočný obraz života mladej komunity skaterov v NDR.

Dokument získal na MFF v Nashville Zvláštnu cenu poroty a na MFF v Berlíne cenu Dialogue En Perspective za svoju vizuálnu silu a originálne miešanie osobných spomienok s kolektívnou pamäťou obyvateľov bývalej NDR. Navyše sa film na MFF vo Varšave uchádzal o hlavnú cenu v kategórii Najlepší dokument.

Réžia: Marten Persiel
Hrajú: David Nathan, Anneke Schwabe, Erich Honecker, Helmut Kohl, Gerhard Schröder
Nemecko, 2012. 90 min.

 


Urban Art Session
Podujatie s edukačným charakterom snažiace sa priblížiť širšej verejnosti „urban art", čiže umenie vznikajúce v meste, na sídlisku, ako aj motivovať mladých ľudí žijúcich v centrách miest, ich sídliskách a obytných mestských štvrtiach ku kreatívnej tvorbe, sebarealizácii a tak ich vystriehnuť od nástrah, ktoré ponúka mesto. Takisto umožniť stretnutie autorov, umelcov, ich fanúšikov za účelom vzájomnej výmeny skúseností, postrehov, tvorby, zručnosti, prostredníctvom verejných diskusií, prednášok, interaktívnych workshopov, praktických ukážok, tréningov a živých performance. Otvoriť diskusiu na túto tému, kde potreba diskutovať je v každom smere veľmi dôležitá. Dať priestor mladým ľuďom, ktorý sa či už na profesionálnej alebo len amatérskej úrovni venujú svojmu koníčku, rozvíjajú svoju kreativitu alebo sa inak sebarealizujú.


Organizujú: Čerstvé Ovocie a Urban Market
S podporou: Nadácia Milana Šimečku
Hlavný partneri projektu: SlowatchajlavmjuzikArtAttackUrban Market
S finančnou podporou: Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
S mediálnou podporou: citylife.skrefresher.skRádio_FMInspire Magazindoba.sk, swinedaily.com
Partneri vydania: Kino Film Europe, Film Europe - Media CompanyJamesonExcelent, Filmaari