autor: Martin Brix
dátum: 08.12.2014
zdroj: Čerstvé Ovocie


Urban Art Session vol. 4: URBAN DEKO

Čerstvé Ovocie v spolupráci s Urban Marketom a OWL Illustration vám spoločne prinášajú štvrté, teda posledné, vydanie z cyklu neformálnych stretnutí Urban Art Session venované skrášľovaniu seba samého a priestorov, v ktorých žijeme. Zjednodušene napísané kultúra mestskej módy a bývania - Urban Deko.

Témou Urban Art Session vol. 4 bude nie len kultúra mestskej módy, ale aj bývania. Spojenie osobného štýlu a preferencií a jeho pretransformovanie do priestoru nám najbližšieho - domova. Ako na nás vplýva náš osobný štýl, spoločnosť, v ktorej sa pohybujeme, subkultúra, z ktorej vychádzame a ako to vplýva na naše interiéry, na to čo nosíme a ako chceme vyzerať?

Miesto konania:
TUTO - Námestie SNP 25 - Stará tržnica, Bratislava I

Program je nasledovný:
12. 12. piatok
18:00 Vernisáž výstavy Petra Lančariča - Sociologický portrét
19:00 Diskusia: Bývanie vs. osobný štýl

13. 12. sobota
17:00 OWL Future Talks: Fashion

Vstup voľný

Diskusia: Bývanie vs. osobný štýl
Soňa G. Lutherová, Romi Klimeková a Peter Lančarič budú rozprávať o bývaní a jeho prepojení s osobným štýlom, o subkultúrnych vplyvoch, ale aj estetických preferenciách Slovákov. Diskusia o tom, ako na nás vplýva náš osobný štýl, spoločnosť v ktorej sa pohybujeme, subkultúra, z ktorej vychádzame a ako to vplýva na naše interiéry. Hostia diskusie:
Soňa G. Lutherová > je sociálna a vizuálna antropologička. Pôsobí na Ústave etnológie SAV, kde sa venuje témam bývania a vlastníctva v (post)socializme. Vedie kurzy Vizuálnej antropológie a Antropológie dizajnu na VŠVU. Je spoluautorkou niekoľkých krátkych dokumentárnych filmov a umeleckých videoprojekcií. V súčasnosti nakrúca stredometrážny autorský vizuálno-antropologický film Zatopené. Je vášnivou fanúšičkou sci-fi, fantasy a komixov.
Romi Klimeková > je vyštudovaná právnička, žije v Bratislave. Množstvo ľudí ju ale pozná hlavne vďaka jej projektu Pes v núdzi. Občianske združenie založila spolu s Dominikou Homolovou v roku 2008. Momentálne sa však venuje hlavne interiérovému dizajnu a skromne sa nazýva „interiérovou stylistkou“.
Peter Lančarič > je študentom na Fakulte masmediálnej komunikácie v Trnave, kde sa venuje najmä štúdiu fotografie. Presahom do sociológie sa zaoberal aj v bakalárskej práci s témou Vizuálne stereotypy v masovej kultúre. Výstupom bola séria fotografií s názvom „Tvoria svet a šťastie vo vlastnej kuchyni“ , v ktorej otváral otázky súvisiace s postavením ženy - matky v konzumnej spoločnosti. V roku 2012 sme kolegami z Bronco n.o. založil komunitné centrum „Kubik nápadov“ v Trnave, ktoré združuje nezávislých umelcov, remeselníkov a kreatívcov. Aktívne sa spolu podieľajú na organizácií kultúrnych podujatí v meste Trnava.

Výstava: Peter Lančarič - Sociologický portrét
Peter Lančarič: "V sérii sociologických portrétov využívam estetiku, ktorá je príznačná pre podobné koncepty. Na rozdiel od klasického dokumentu prepisujem realitu jej štylizovaním a inscenovaním, v niektorých prípadoch až idealizovaním. Narúšam prirodzené gestá, čím informatívny charakter fotografie nadobúda výtvarný zámer. Sociálna skutočnosť sa jazykom symbolov a významov premieňa na archetypálnu. Citlivo využívam jednotlivé fragmenty reality ako prostriedok komunikácie medzi sebaponímaním portrétovaných osôb a ich zovšeobecnením, ktorým sa identita jednotlivca stáva reprezentantom určitej kategórie."

Urban Art Session vol. 4: URBAN DEKO / Facebook Event

OWL Future Talks: Fashion
OWL Illustration Agency pokračuje vo vydarenom koncepte OWL Future Talks. Neformálne prednášky a debaty budú tentokrát zaostrené na fashion industry. Ak vás zaujíma, čo inšpiruje a ovplyvňuje ľudí z módneho priemyslu a aké inovatívne trendy môžu budúci rok zamiešať karty, príďte na OWL Future Talks: Fashion. O fashion trendy sa podelia:
Cina Marcinková / Drevená Helena > Značka Drevená Helena patrí medzi najprogresívnejšie fashion značky. Cina porozpráva o tom, čo ju inšpiruje a motivuje.
Viktor Blaha / Bratiska > Viktor je co-founder "prudko lokálneho brandu" Bratiska, ktorý spája urban fashion s oslavou bratislavských štvrtí.
Marcel Klimo / Space Unicorn > Marcel nie je fashionista, ale zato má perfektne zmapovanú scénu geekov. Porozpráva o tom, ako cosplay (fenomén kostýmov popculture) ovplyvňuje fashion a trendy.

OWL Future Talks 2 - Fashion / Facebook Event

Urban Market
web: http://www.urbanmarket.sk/
facebook: https://www.facebook.com/urbanmarketofficial

OWL Illustration agency
web: http://www.owlillustration.com/
facebook: https://www.facebook.com/OwlIllustration

Čerstvé Ovocie
web: http://www.cerstveovocie.sk/
facebook: https://www.facebook.com/cerstveovocie


Organizuje Čerstvé Ovocie, n.o. v spolupráci s OWL Illustration Agency.
Projekt vznikol za podpory Ministerstva kultúry SR.
Urban Art Session vol. 4 je sprievodným podujatím Urban Market 2014 (Winter Edition)
partneri: Jameson Ambassador Slovensko
medialni partneri: Radio_FMCITYLIFE.SKREFRESHERshiz.skDOBA Magazín
ďakujeme: Slowatchwww.redbull.skExcelentAjlávmjuzikArtAttack

Urban Art Session

Neformálne stretnutia venovaného mestskému umeniu, subkultúram a životu mladých ľudí.

Podujatie s edukačným charakterom snažiace sa priblížiť širšej verejnosti „urban art“, čiže umenie vznikajúce v meste, na sídlisku, ako aj motivovať mladých ľudí žijúcich v centrách miest, ich sídliskách a obytných mestských štvrtiach ku kreatívnej tvorbe, sebarealizácii a tak ich vystriehnuť od nástrah, ktoré ponúka mesto. Takisto umožniť stretnutie autorov, umelcov, ich fanúšikov za účelom vzájomnej výmeny skúseností, postrehov, tvorby, zručnosti, prostredníctvom verejných diskusií, prednášok, interaktívnych workshopov, praktických ukážok, tréningov a živých performance. Otvoriť diskusiu na túto tému, kde potreba diskutovať je v každom smere veľmi dôležitá. Dať priestor mladým ľuďom, ktorý sa či už na profesionálnej alebo len amatérskej úrovni venujú svojmu koníčku, rozvíjajú svoju kreativitu alebo sa inak sebarealizujú sa.

OWL Future Talks

Sú neformálne prednášky a debaty s osobnosťami, ktoré svojou tvorbou ovplyvňujú budúcnosť. OWL Future Talks sme založili z dvoch dôvodov: Chýbalo nám fórum, kde šikovní ľudia môžu rozprávať a snívať o tom, čo by chceli a čo ich inšpiruje. Chceme aby naši tvorcovia raz diktovali trendy, rovnako ako tí z Berlína, Barcelony, či Helsínk. Problém je, že zatiaľ to tak nie je. Náš región je neustále v závese za kreatívnymi ekonomikami západu. Miestny kreatívny priemysel, napriek tomu, že oplýva veľkou autenticitou a má výrazný potenciál, dlhodobo nie je schopný presadiť vlastné myšlienky na globálnom trhu. Namiesto toho len bezmocne kopíruje trendy, ktoré sa požuté pomaly prevalia k Dunaju, často s omeškaním niekoľko rokov. Future Talks sú teda katalyzátorom, na ktorom si ľudia, ktorí tvoria v rámci kreatívnej ekonomiky, vymieňajú poznatky. Rozdiel oproti iným prednáškam spočíva v dôraze na trendoch. Na Future Talks sa bavíme o tom, čo šikovní ľudia z lokálneho kreatívneho priestoru uvideli, čo by chceli vytvoriť, aké majú plány a čo ich inšpiruje. Na Future Talks je vyslovene povolené snívať a rojčiť a akákoľvek negatívna kritika je zakázaná.