autor: Martin Brix
dátum: 31.01.2015
zdroj: visegradmarkets.sk


Visegrad Markets presents: workshopy a performancie

Projekt Visegrad Markets túto nedeľu okrem nezávislej maďarskej dizajnovej tvorby predstaví aj nový umelecký projekt Heineken Fridges Collection a sprievodný program v podobe tvorivých workshopov a djských vystúpení.

Mladí výtvarníci budú počas Visegrad Markets priamo pred očami návštevníkov pretvárať tak banálne zariadenia, akými sú chladničky, na umelecké diela, za použitia vizuálnych prvkov typických pre značku Heineken. Zapojenými umelcami sú výtvarníci, ilustrátori, streetartisti, či grafickí dizajnéri, LiliEn, Juraj „Serwo“ Hubinský, Slavomíra Ondrušová, Marek Cina, Kaser, Juraj Ličko a Michal Sivko.

Pre tých, ktorí sa nechcú len pozerať, ale si aj sami niečo vytvoriť, sú pripravené workshopy. S o.z. Bol raz jeden človek budeme vyrábať valentínske pohľadnice a linoryty, Lovely Little Something nás naučí tvoriť textilné koláže a s Instantshop-om budeme „Lift-off“ technikou prenášať obrázky z fotografií na drevený podklad. O príjemnú atmosféru sa počas celého dňa budú starať DJs Jaschi, Ado Prvý & Fre$hpalo, Nasty Noise a RNGO.

Line-up

Workshopy
13:00 – 15:00, Bol raz jeden človek
15:00 – 16:00, Lovely Little Something
16:00 – 18:00, Instantshop 

DJS
11:00 – 13:00, Jaschi
13:00 – 15:00, Ado Prvý & Fre$hpalo
15:00 – 17:00, Nasty Noise
17:00 – 19:00, RNGO 

Umelci zapojení do Heineken Fridges Collection

LiliEn - https://www.facebook.com/LiliEnReprodukt/

LiliEn je street art-iska a výtvarníčka, ktorá študovala sochu, no maká na maľbe a najnovšie aj na dizajne/re-dizajne nábytku, doplnkov a módy. Už roky sa zúčastňuje kolektívnych aj individuálnych výstav a akcií doma i v zahraničí. Pod značkou LiliEn spolupracuje s mnohými ďalšími výtvarníkmi a kreatívcami na spoločných projektoch, aby spojila rôzne druhy umenia, remeslá a najmä mladú krv. 

Juraj "Serwo" Hubinský - http://www.jurajhubinsky.com/

Juraj Hubinský, ktorého kamaráti volajú Serwo, je na papieri architektom, čo mu však nebráni v tom, aby bol súčasne hercom, DJom, ilustrátorom, aj grafickým dizajnérom. Už počas škôlky chodieval k otcovi do ateliéru a na otázku, čím chce byť, až bude veľký, bez rozmyslu odpovedal, že architektom.  Jeho výtvarné aktivity sú vnímané hlavne v troch oblastiach: architektonická, užitá a voľná tvorba. Výsledkom spojenia architekta a výtvarníka v jednej osobe je minimalistický interiér dotvorený nástennou individualizovanou grafikou, ktorej sa aktuálne venuje. 

Slavomíra Ondrušová (Dzive) - http://www.dzive3.blogspot.sk/

Slavomíra Ondrušová v roku 2012 ukončila magisterské štúdium v ateliéri SMLXL Kov a šperk pod vedením prof. Karola Weisslechnera. Venuje sa autorskému šperku a kresbe. Vo svojej tvorbe skúma vzťahy medzi kresbou a priestorom a akú úlohu má kresba v tvorivom procese. „Čo sa stane, ak pracujem so striebrom rovnako, ako s listom papiera, alebo s drôtom ako s ceruzkou“? Spolu s Ivanou Šátekovou (maľba), Natáliou Jarembákovou (grafický dizajn) založili super projekt Dzive. Ich spoločné práce sú živé, osobné a samozrejme poznamenané ich odbormi, takže už dávno nehovoríme len o “čistej kresbe”.

Marek Cina - https://www.behance.net/marekcina

Marek Cina je kreslič z východu Slovenska a absolútny víťaz Secert Walls X Slovakia 2014. Jeho ručne ilustrované knihy už dvakrát vyhrali na Slovensku "Knihu roka". Jedinečný štýl, sarkazmus a vycibrená technika sú Marekovými prednosťami, cudzia mu nie je karikatúra ani graffiti. 

Kaser

KASER, graffiti umelec a študent Filmovej a televíznej fakulty na VŠMU. Zástupca poctivého,  tradičného graffiti. 

Juraj Ličko - https://www.behance.net/JurajLicko

Juraj Ličko je grafik, animátor a maliar, ktorý momentálne pracuje v Centre vzdelávania a technických informatizácií, kde sa podieľa na projekte moderného vzdelávania pre školy. Je jedným z prvých zakladateľov legálnych graffiti zón, sám vyrastal a tvoril v dobe, kedy graffiti zažívala na Slovensku boom. Jeho tvorba je charakteristická farbami a jednoduchosťou, ktorej podstata spočíva v estetične celkového dojmu. Posledná séria jeho diel vychádza z predstavy o vyžarovaní nálady z pohľadu na panorámu krajiny. 

Michal Sivko - http://www.artimissi.com/-/galleries/authors/michal-sivko

Michal Sivko miluje umenie. Niekedy si želá, aby mohol žiť život umelca. Pracuje vo svete marketingu a kedysi navštevoval umeleckú školu, ale to už bolo dávno, ešte počas „základky“. Odvtedy má svoj umelecký svet. Svoje diela už pár krát vystavoval, ale nebolo to nič veľké. Dúfa, že to veľké ešte len príde.