autor: Martin Brix
dátum: 14.05.2012
zdroj: www.askingarchitecture.sk


Asking Architecture presents (1)

10. mája sa v Gallerii Cvernovka uskutoční prvé zo šiestich májových podujatí, na ktorých sa verejnosti predstavia organizácie, ktorých projekty budú súčasťou slovenskej expozície na 13. Bienále Architektúry v Benátkach 2012. Na prvom vydaní budete mať príležitosť spoznať organizácie rese arch, 4AM Fórum pro architekturu a média a urbanflow.

10. máj 2012, 18:00 Galleria Cvernovka
+ DJ Mitewort (Mladý pes, n.o.) / výstava: Martina Mihalca – Alchemy

IN CASE OF FOREIGN AUDIENCE, THE ENTIRE EVENT WILL BE HELD IN ENGLISH.

First of six May events presenting creative groups, whose projects will be a part of Slovak exposition at the 13th International Architecture Exhibition of la Biennale di Venezia. On 10th May you can get to know rese arch, 4AM Forum for architecture and media and urbanflow.

rese arch
Architektúra je umením s vlastnými teóriami a je vedou s vlastnými textami a výskumom. Umenie nevzniká z potreby funkcie alebo estetiky, je to komunikačný nástroj (spoločnosti a spoločnosti, spoločnosti a umenia, umenia a umenia) a ak je v našich silách oslovi túto spoločnosť, potom prostredníctvom architektúry ako umenia, architektúry ako vedy.
V rýchlej dobe je architektúra zredukovaná na servisnú disciplínu, ktorá spája instantné riešenia s módou. To, čo hlavný prúd považuje za samozrejmé, však v širšom kontexte samozrejmým nie je. Je potrebné názory formulovať, vystavovať ich kritike a konfrontovať ich navzájom – tým sa v architektúre zaoberá teória. Bez kritického myslenia budeme neustále opakovať tie isté riešenia bez toho, aby sme pochybovali o ich zmysle, až nakoniec samotný zmysel stratia. Namiesto evolúcie nastane úpadok.
Veľkou ambíciou tohto projektu je vytvorenie spoločenskej klímy, kde neštandardné riešenia budú považované za hodnotnejšie, výskum za investíciu, koncept za mierku kvality a teória za produkt. Produkt, po ktorom je dopyt a má svoju trhovú cenu.
Odborníkov na rôzne oblasti architektonickej teórie je na Slovensku prekvapivo veľa. Poskytujeme im príležitosť uplatniť svoje vzdelanie a schopnosti a vytvoriť výsledok, ktorý bude prínosom do aktuálneho svetového architektonického diskurzu.
Rese arch volí prístup vo svetovej architektúre bežný: riadený výskum s prizvanými hosťami, s workshopmi pre študentov, výstavami a publikáciami je v západnej Európe a severnej Amerike hlavným prostriedkom architektonickej evolúcie. Publikácie, ktoré takto vzniknú, sú podkladom štúdia na vysokých školách a odvolávajú sa na ne teoretici vo svojich ďalších prácach. Takýto výskum prebieha pod záštitou štátu, školy, ako súčasť komerčného projektu alebo architektonickej súťaže. Práve pri medzinárodných súťažiach sú architekti z prostredia, kde je koncept nahradený pragmatizmom, podstatne hendikepovaní. Kým v zahraničí je konceptuálna architektúra cenená a žiadaná, na Slovenskom trhu je po nej diera. Ak sa na jej zacelení máme zúčastniť aktívne, mali by sme na to byť pripravení. Budúcich klientov na to chceme pripraviť tak, že architektonickú teóriu budeme prezentovať verejne, budúcich a súčasných architektov tak, že im ponúkneme možnosť zapojiť sa do výskumu a investorov tak, že budú vedieť takýto produkt ponúknuť.
V čase vzniku iniciatívy rese arch bolo potrebné obhajovať pozíciu architektonickej teórie, vysvetľovať jej náplň a opodstatnenie. Dnes je situácia aj vďaka rese arch iná. Verejné iniciatívy zamerané na teóriu prichádzajú od oficiálnych inštitúcií, ale aj od nezávislých skupín a rese arch je ich súčasťou.
Popularizácia teórie dnes už teda nie je prioritou a je možné zamerať sa plnohodnotne na jej rozvoj. Vďaka existujúcemu zázemiu, renomé a osobným kontaktom rese arch, je možné vstúpiť plnohodnotne do svetového diskurzu a konfrontovať s ním slovenskú teóriu.
Rese arch dokázalo vyhľadávať nové osobnosti a vytvárať ich vzájomné kontakty pre teóriu architektúry na Slovensku, v Čechách a v Maďarsku. Teraz má túto ambíciu v celosvetovom kontexte.

4AM Fórum pro architekturu a média
4AM Fórum pro architekturu a média je priestor pre stretávanie nových prístupov a rôznorodých aktivít z oblasti súčasnej architektúry a nových médií. Do tímu, zloženého z teoretikov, architektov, umelcov a špecialistov na súčasné audiovizuálne umenie a architektúru, patria: Petra Hlaváčková, Šárka Svobodová, Barbora Šedivá, Evi Scheller, Zdeněk Severa, Jakub Kopec, a iní.

Činnosť 4AM je zameraná dvomi smermi:
Prvým je vytvorenie experimentálnej a vzdelávacej platformy pre súčasnú architektúru. Výsledkom by mal byť priestor, kde budú na jednom mieste dostupné informácie o súčasnej a historickej architektúre pre všetkých záujemcov formou publikácií, databáz, výstav a prednášok. Zároveň by šlo o priestor, ktorý by mohli využívať samotní architekti a študenti k tvorbe a experimentom na medzinárodných workshopoch či formou happeningov a živej tvorby.
Ďalším zameraním 4AM sú nové média a plánovaný Media-lab. Tím nadväzuje na aktivity súvisiace s festivalom sieťovej kultúry Multiplace. Cieľom projektu je vybudovať v Brne dlhodobo fungujúcu platformu a zázemie pre aktivity na poli súčasného vizuálneho a mediálneho umenia – priestor pre workshopy, diskusie, mediatéku, priestor, ktorý by virtuálne i fyzicky spájal študentov relevantných odborov, profesionálnych teoretikov i praktikov z tejto oblasti.
Od januára 2011 je 4AM Fórum pro architekturu a média prevádzkovateľom Galerie architektury v Brne (za podpory Nadace české architektury).

urbanflow
Koncepcia Štadlnovej vznikla približne pred dvomi rokmi, kedy si Jürgen Rendl uvedomil podobnosti medzi okrajovými mestskými časťami Viedne a Bratislavy, Stadlau a Devínska Nová Ves. Vznikla myšlienka akéhosi fiktívneho zdieľaného okrajového priestoru medzi Bratislavou a Viedňou s názvom Štadlnová.
Štadlnová predstavuje koncepčný základ a názov kreatívneho výskumného projektu, ktorý začal na jar 2010. Od tej doby urbanflow, tím ôsmych ľudí z Viedne a Bratislavy, objavoval a skúmal periférne aspekty tohto priestoru. Počas prechádzok a túr zbierali materiál, získavali príbehy miestnych ľudí a objavili množstvo vynárajúcich sa otázok. Následne boli k objavovaniu Štadlnovej prizvaní ďalší ľudia, aby rozvíjali svoje myšlienky a výskumy.

Toto sú tematické okruhy Štadlnovej:
Každodenná archeológia a utópia: aké zvláštnosti sa tu nachádzajú? Aké miesta/situácie/príbehy by mohli ponúknuť niečo transcendentné do každodenného? Sú tu možnosti pre architektonický alebo sociálny aktivizmus?
Rast a recesia: Čo by sa stalo, ak by sa ekonomika/populácia Stadlnovej znižovala? Ako by to zmenilo sociálne vzory?
Centrum a periféria/ dedinské a mestské: Kde je okraj mesta? Ako sa mení obzor od jednej krajiny k druhej? V akom vzťahu je Viedeň k Bratislave v kontexte medzinárodného boja o priestor?
Dizajn a jeho využitie: Ako ľudia v Štadlnovej využívajú verejný priestor? Kde je možné aplikovať ,,dizajnové myslenie“, aby sme vylepšili podmienky? Ako by mohla vyzerať mapa Štadlnovej?
Strata a nájdenie cesty: Čo môže človek nájsť, ak sa stratí v Štadlnovej? Ako je možné povzbudiť participáciu a aktívne občianstvo v okrajových oblastiach?

Podujatia začínajú vždy o 18:00, zmena programu vyhradená.
Z dôvodu obmedzenej kapacity odporúčame registráciu na adrese registracia@askingarchitecture.sk
Podujatie pripravili: Mladý pes n.o.Čerstvé Ovocie, n.o. a o.z. rese arch
Pre aktuálne info sledujte askingarchitecture.sk a facebook.com/askingarchitecture.