autor: Martin Brix
dátum: 25.09.2012
zdroj: Čerstvé Ovocie


Fest Dizajn Market a Iné_Námestie

Medzinárodný festival Divadelná Nitra je najväčším divadelným festivalom a jednou z  najvýznamnejších medzinárodných aktivít v oblasti kultúry na Slovensku. Zároveň je uznávaným podujatím v európskom kontexte. Koná sa od jesene 1992 každý rok koncom septembra v Nitre. Je výberovou nesúťažnou prehliadkou špičkového európskeho, predovšetkým činoherného divadla, prístupnou tanečnému, pohybovému, hudobnému, bábkovému i výtvarnému divadlu, vyhľadáva netradičné, inovatívne a inšpiratívne scénické diela, oboznamuje s novými tendenciami a s novými menami tvorcov, obsahuje bohatý sprievodný a pracovný program, dáva priestor iným druhom umenia a prezentácii regionálnych kultúrnych aktivít.

Tak a teraz prejdime hlavne k tomu sprievodnému programu. Počas víkendu (22. a 23. októbra) sa v Nitre, počas festivalu Divadelná Nitra, konalo mnoho sprievodných aktivít. Iných aktivít. Na „inom“ námestí (Svätoplukovom námestí) a jemu priľahlých peších zónach a uličkách, sa konalo multižánrové podujatie prezentujúce súčasné umenie z oblasti divadla, výtvarného umenia a hudby, ale aj regionálne kultúrne, umelecké a komunitné aktivity. Súčasťou „iného námestia“, teda podujatia, ktoré v sebe zahŕňa hlavne sprievodné aktivity festivalu boli Fest dizajn market - súčasná móda, umenie a dizajn, Fest Caffé, Fest Food, Info Point, Fest Radio, ako aj predstavenia Slovenského a českého pouličného divadla, Intermedia - vizuálne a intermediálne umenie študentov Katedry intermédií a digitálnych médií FVU AU v Banskej Bystrici, Ihrisko - tvorivé dielne, hry a súťaže pre rodiny s deťmi, REGIO stage - prezentácia regionálnych kultúrnych a umeleckých aktivít, či Festivalová ulička, teda Kupecká ulica, ktorej súčasťou boli GIO Caffè, Kníhkupectvo pod Vŕškom a Antikvariát s Libressom pod Vŕškom a Irish Times Pub.

Príjemné počasie, paletový dizajn exteriérového nábytku a stánky z lešenia boli základom „iného“ vizuálu Svätoplukovho námestia. Vďaka za to patrí hlavne organizátorom, ktorí po dvadsiatich rokoch nabrali odvahu a prišli s iným pohľadom na vec. Tradičné stánky nahradili tie „iné“, tradičný market nahradil zasa ten pod našou aktovkou, čiže Fest dizajn market a k dotvoreniu vizuálu dopomohli aj členovia Bunky, ktorí sa postarali o dizajn paletového nábytku po celom námestí. Pre niekoho bolo veľa vecí iných, nie už takých klasických a tradičných ako to bývalo do teraz, no pre Čerstvé Ovocie, to bola pocta byť súčasťou „čerstvého“ vánku, mladej krvi a iného pohľadu na tradičný festival, ktorého sme, aj keď v malom, boli súčasťou.  Množstvo programu a umeleckých aktivít, príjemná hudba, všadeprítomná vôňa kávy, veľa pohody, knižky, domáce koláče, pagáče a malinovky a súčasný handamde, tak takto sa dá charakterizovať „iné“ námestie.

Na Fest dizajn markete sa zúčastnilo vyše 20 predajcov, predstavujúcich súčasný handamde a kreatívnu tvorbu na Slovensku. Market hýril farbami rôznych šperkov, hračiek, oblečenia, doplnkov, či knižiek. Príjemné nakupovanie, ktoré malo svoju čarovnú atmosféru. A to si už pozrite vo fotoreporte pod článkom.