autor: Martin Brix
dátum: 21.11.2013
zdroj: Čerstvé Ovocie


STARŠÍ O PÄŤROČNICU: LYRIK A BENE AKA MODRÉ HORY A ICH BIG BEAT

Ich komické tváre sú akoby z iných častí vesmíru, rovnako rozdielny je aj ich temperament, hlas a prejav, pochádzajú z iných miest a sfér. Napriek tomu už vlani v lete po prvom spoločnom treku vedeli, že zakrátko fanúšikom prinesú zhluk výpovedí z tej temnejšej, ťažšie uchopiteľnej, ale zas ľahko sebaľútostivej a trochu nekonformnej stránky reality. Toto obdobie je už zrejme za nimi a čakajú na nich nové dobrodružstvá v tomto zvláštnom vesmíre, ale kondenzát svojich vnútorných aj vonkajších sračiek a šlendriánskych, až cynických reflexií, ktoré sú zabalené v akoby umeleckom prevedení, tu zanechali. Reč je o projekte Modré hory Lyrika a Beneho.

Ak máte chuť zistiť, čo dva nezvyčajné zjavy stvorili po takmer piatich rokoch odmlky, nalaďte sa na takmer hodinový, nepretržitý prúd slova a hudby s názvom Big Beat. Tak sa volá druhý oficiálny album zoskupenia Modré Hory.

Pomáhajú im skoro rovnaké mená ako na začiatku: dvorný beatmacher Peko, ďalej Karaoke Tundra a tvorca linorytového coveru Ivan Herényi. Nezvyčajne ako beatmacher sa pridáva aj Boy Wonder a ostrieľaní hráči DJ Fatte a Jesus Chrysler. K spolupráci zlanárali aj producenta Rolanda Kánika, ktorý sa postaral o nahrávanie a mix a tunning skladieb. V titulnej skladbe Bigbít im basu nahrala Stanka Apfelová. Mladá česká raperka mannia a nu folková hviezdička Katarzia im pomohli s refrénmi, dokonca športový komentátor Palo Gašpar sa mihne v jednej skadbe, a čo je skvelé, a to tak, že najviac, je Tomáš Janovic. Tomáš Janovic! 

Grafickú úpravu a koláž spravil Palo Čejka, fotku do koláže spravil Miro Nôta. 

Zistite sami, ako Big Beat (ne)zapadá alebo (ne)nadväzuje na eponymné LP a niekoľko úspešných mixtejpov Modrých Hôr. Tí dvaja chlapci budú radi.


Big Beat ale aj iné skladby Modrých Hôr, Lyrika a Beneho si budete môcť na živo vypočuť na Urban Markete v piatok 6.12. v Starej tržnici na záver nákupného dňa.

 

YOUTUBE, FACEBOOK

Big beat je vonku. A tu sa dá objednať:
https://www.slnkorecords.sk/sr_album.php?id=110&lang=sk


Ak sa chcete určite dostať na obe "after" party do KC Dunaj v rámci Urban Marketu ako aj na aj na Urban Market samotný, kupujte lístky v predpredaji (obmedzený počet).  Vstupenka za 10Eur zahŕňa vstup na:

6.12. / KC Dunaj: Secret Walls X Slovakia Grandfinal (Marek Cina vs Dian): DJ Yoda (UK/Ninja Tunes), DJ Hlavolam, DJ Wosa
7.12. / KC Dunaj: Urban-Market-Parket: Kasioboy, Bad Karma Boy, NobodyListen, Emonoizboyz, Boyees
6. - 8.12. / Stará tržnica: Urban Market 2013 (Winter Edition)

All accesss ticket: 10€ (limited edition) - predpredaj.sk
http://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/567/urban-market-2013-winter-edition-