autor: Martin Brix
dátum: 29.10.2014
zdroj: Čerstvé Ovocie


TEN BICYKEL NEMÁ BRZDY? ČISTÁ SAMOVRAŽDA. NIE! FIXEDGEAR KULTÚRA.

Minulý rok sme sa venovali cyklistike a cyklistom, svetoznámim a téme viac všeobecne. Samozrejme aj ich bicyklom. Bola vernisáž, boli jazdy. No tento rok to bolo o čosi inakšie (iné). Kultúru mestských bicyklov sme zúžili a spolu so Slowatch-om sme si posvietili na konkrétnu skupinku cyklistov, tzv. "fixkárov". Aj keď hovoríme o zúžení, mám pocit, že sa stalo práve naopak. Komunita "furtšlapov" v Bratislave nie je malá a neostávame len pri hlavnom meste.

Tri intenzívne dni s fixedgear kultúrou to bolo prvé vydanie Urban Art Session. Možno budem prehnane patetický ale mám pocit, že tento rok je projekt viac "urban", vychádza od ľudí žijúcich mestom, žijúcich a tvoriacich v meste, je naozaj o stretnutiach a hlavne o komunite. Komunite tej mestskej, aktívnej. Samozrejme aj komunity majú svojich fanúšikov, spriaznené komunity, priateľov ale aj zvedavcov. Tak sa stretla! slušná hŕstka ľudí aby spoločne predstavili komunitu - kultúru - fixedgear.

Pod patronátom borcov zo Slowatch-u, Jola a Martyho, vznikla foto výstava "furtšlapistov", fotografov Nory Saparovej a Jakuba Čaprnku. "Goldšprintovalo" sa na maďarských trenažéroch s ktorých nejedna tvár zostala zelená. Pozrel sa film a hľadali sa zapatrošené galérie, aby ste si skúsili naozajstný život newyorského cyklokuriéra v meste plnom ľudí, bez prevodov či bŕzd, len tak s mapkou čekpojntov. Bolo veselo. A hlavne stretli sa tí správni ľudia.

Urban Art Session vol. 1: FIXEDGEAR KULTÚRA from Čerstvé Ovocie on Vimeo.

Sme radi, že môže vytvárať takéto stretnutia, príležitosti a ukazovať život a aktivity mestských komunít. Sme radi že sa stretávame. Úprimne, má to zmysel. Ďakujeme všetkým zúčastneným fixkárom a nefixkárom, chalanom Jolovi a Martymu zo Slowatch-u a priestoru TUTO, za vytvorenie silného stretnutia s jednou mestskou kultúrou.