autor: Martin Brix
dátum: 05.01.2015
zdroj: Čerstvé Ovocie


VÝTVARNÔ: NA TRASE DOLNÝ KUBÍN - BRATISLAVA - SVET

V Bavlne sa aj malé, nenápadne veci stávajú veľkými, neopakovateľnými. Takou vecou (alebo skôr podujatím) bolo aj tretie vydanie stretnutia venovaného mestskej kultúre a jeho umeniu, Urban Art Session s podtitulkom Výtvarnô. A ako už samotný podtitulok prezrádza, išlo teda hlavne o vizuálne umenie. Spojili sa umelci z Dolného Kubína, mesta možno malého, možno viac spojeného s prírodou, v obklopení hôr a nie až tak veľkého, no za to plného talentovaných "urban" umelcov, dnes žijúcich vo väčších mestách, ktoré ich a ich tvorbu často krát výrazne ovplyvňujú.

Dvojdňové posedenie pri mestskom umení sa začalo v piatok - otvorením, teda vernisážou samotnej výstavy troch kubínskych umelcov: Radima Neznámeho (graffiti writer, street art výtvarník, v občianskom preukaze má pri svojom mene ročník 1994, mladý generačne avšak nie skvelou technikou maľby), Petra Galla (fotograf, ktorý predstavil svoju sériu Mokrô, zobrazujúcu portréty ľudí, na ktorých sa leje voda. Vďaka vode ako netradičnému prvku pri fotografovaní portrétu, dochádza z veľkej časti u fotografovanej osoby k odpútaniu sa od myšlienok, čím sa ocitá v stave bezmyšlienkovitom, teda iba je.), Vladimíra Zrníka (rezba, maľba, grafika, video, kresba - Vlado je jednoducho vizuálny multi inštrumentalista, ktorý predstavil drevené sochy - objekty.) a neoficiálneho štvrtého hosťa Igora Benka (ktorý počas soboty vytvoril na 3D tlačiarni hlavu minuloročného galeristu Michala Haziora). Spojenie fotografa, maliara a rezbára sa ukázalo ako prínosné. Diela každého z nich si našli iného fanúšika a spoločne predstavili pestrosť Kubína.

Nasledujúci deň, teda sobota, plynula pozvoľna. Ústrednou aktivitou bol verejný foto happening na tému "Dolný Kubín budúcnosti", kedy fotograf Peter Gall vytvoril mestskú scénu za pomoci fotosteny, rekvizít, navodeného pouličného osvetlenia a pary. Neznámy počas dňa maľoval obraz "dievuchy cestujúcej v bavlnke do Bavlny" a Igor Benko čaroval za pomoci 3D tlačiarne. Aj "Vlado sa s vtipom ponúkal, že bude rezať motorovou pílou. Neprešlo." ako Miro na svojom webe artattack.sk v krátkom resumé napísal.

Urban Art Session vol. 3: VÝTVARNÔ from Čerstvé Ovocie on Vimeo.

Nezostáva nám nič iné iba poďakovať všetkým návštevníkom, chalanom z Dolného Kubína a za mňa hlavne ArtAttacku/ajlávmjuzik/Bavlne, teda Mirovi za bezpochyby opäť výbornú spoluprácu. Aj my #mameradost.

Za fotky ďakujeme ArtAttacku, my sme zas a znovu zabudli foťák. A fotky z foto happeningu Petra Galla nájdete v albume na FB page ArtAttacku.