autor: Martin Brix
dátum: 20.12.2010
zdroj: Čerstvé Ovocie


Winter Urban Market 2010

Reportáž zo zimného vydania Urban Marketu 2010: Projekt Urban Market sa zrodil začiatkom apríla 2010 s myšlienkou zorganizovať podujatie, ktoré podporí všetky druhy súčasného umenia nekomerčného zamerania a hlavne autorov a predstaví ich širšej verejnosti. Slovenský autor je najlepšie utajovaný fenomén na Slovensku. Nik o nich nevie a nikde ich nie je vidno. Ale snáď prichádza čas zmeny.

18.-19.12.2010 // Winter Urban Market,

Čerstvé Ovocie n.o. uvádza:

Urban Market v sebe spája viac elementov. Nosnou časťou je market, resp. dizajnburza, ďalšími zložkami je čerstvá mladá hudba, kreatívne workshopy, mnoho sprievodných akcií ako sú výstavy, módne prehliadky, art performance a iné.  Market je hlavne o prezentácii mladých dizajnérov, šperkárov, handmade výrobcov, ľudí pohybujúcich sa v urban / street / design fashion kruhoch, ale aj značiek dizajnového, resp. urban oblečenia, či iných predmetov spojených s lifestyle-om mladých ľudí.

Market je akýmsi zjednotením šikovných kreatívnych a mladých, ktorý sa chcú prezentovať ale aj predávať svoje produkty, štýlové oblečenie ale aj dizajn všeobecne.

V predvianočnom období priniesla nezisková organizácia Čerstvé Ovocie, ďalšie so svojich podujatí, Winter Urban Market. Uskutočnil sa 18. a 19. decembra v bratislavskej Gallérii Cvernovka, v industriálnych priestoroch dýchajúcich atmosférou starej fabriky na spracovanie bavlny. V poradí už sezónne štvrté vydanie Urban Marketu ponúklo novinku v podobe dvojdňovej akcie a pestrejšieho programu.

Dizajnburza opäť predstavila vo veľkom množstve známe ale aj začínajúce značky a kreatívnych a šikovných ľudí, zastrešených predajným portálom sashe.sk alebo samostatne. Vyše 60 predajcov čerstvého dizajnu. Šperky rôzneho druhu a materiálov od Swan Art, URBANPROJEkT, či stálice BooBak. Miestnosť bola doslova preplnená náušnicami, náhrdelníkmi, brošňami od slovenských ale aj českých autorov napríklad – úchvatní, kontroverzní  MINIMON, či začínajúce KundyCrew. Silným lákadlom boli určite extravagantné čelenky od JU!,  kabelky, obaly na mobily, recyklované doplnky napríklad peňaženky aké nám recyklovaním bannerov ponúka Retart, dizajn tašky od POPULARU, českých Playbag či mladej slovenskej značky smeť, tričká s urban tématikou, krásne oblečenie od Beyka alebo e-shopu reddog.sk, stánok alternatívnej módy Innocent, skice, vynilové platne zastupujúce artattack.sk, knihy, hračky napríklad od produktívnych Bu!, proste všetko, čo má správna dizajn burza ponúkať. Zavítala k nám aj znovuobnovená značka NOVESTA so svojou kolekciou topánok, ktorá sa prvýkrát predstavila na tohtoročnom Designbloku v Čechách. Zahrať ste sa mohli aj dizajnové spoločenské hry vyrábané firmou KLAUN a ich game edition. Samozrejme toto je len zlomok toho všetkého čo ste mohli na vlastnej koži vidieť.

Okrem ponúknutého množstva kvalitného dizajnu sme obohatili Urban Market aj o rôznorodé sprievodné akcie, kde nechýbali ani workshopy pripravené pre každú vekovú kategóriu, v podobe skladania origami ozdôb, výrobou pozdravov, hardware bižutérie.

Príjemnú vianočnú  nákupnú náladu v sobotu poobede odštartovali ,,púšťači“ Sekta Klub Anymaniacs, po nich nám do tanca hrali napríklad: Šimon Slobodník dvorný DJ spriatelenej organizácie Mladý Pes, Dj Sin Vicious a Dj Emilee z Emonoizboyz a ich hardcore disco, a nakoniec po menších technických problémoch večer v galérii ukončili svojim hudobným experimentom mladí talentovaní High Wire Act z Nitry.

Prvýkrát boli na programe aj dve módne prehliadky. V prvej sa predviedla Mirka Ferklová, ktorá je známa aj pod značkou Mirita. Predviedla svoju novú kolekciu _Beige_ inšpirovanú ľudovými formami, technikami – tkaním. Doplnkami ju prezentovali aj naši predajcovia, konkrétne SAMO and SATO a topánkami z Mintshopu. Nasledujúcou prehliadkou bol PROJEKT CZECH.SLOVAK. Projekt, združujúci slovenských a českých fashion dizajnérov nám prišli predstaviť jej zakladatelia Janka „Miliondolarová“ Bieliková a sexy (pozn. autorky) Leo Macenauer. Modelky obúvala NOVESTA.

Sobotnajším sprievodným podujatím bol aj streetartová performance, predvedená mladými talentovanými umelcami ako Dominika Žáková, Katarína Sido, Juraj Ličko, Jarmila Mitríková, Gardnard, iRRRi, PANK, OROL, PYPPO z BAT crew, PURE 729, OSEM a EMILLE z PEK crew.  Témou bolo ,, Čerstvé Ovocie“ a farebným výstupom sa stala ,, plná misa čerstvého ovocia“  na plátne o rozlohe cca 50m2.

Urban Market sa nezaobišiel ani bez výstav. Nezisková organizácia Archimera sa postarala o výstavu BAKE cyklo-kultúrna trasa z Bratislavy do Košíc a druhou bola výstava s názvom SAMOOBSLUHA od ArtAttacku, ktorá predstavila dizajny obalov na platne rôznych umelcov a kreatívcov. Známy ateliér 220 rovnako sprístupnil svoj priestor spojený s predajom ich produktov.

Sobotňajší večer sa zakončil v príjemnom chillout kútiku s Tuli vakmi, vianočným punčom a kapustnicou, o ktoré sa postarali prítomné ateliéry v Cvernovke a o dobrú náladu  na afterparty hudobní blázni DJ Škrupo a Smash.

Nasledujúci deň sa niesol v znamení ,,odpočinkovej nedele“, kde si návštevníci ešte dokupovali posledné darčeky a viac-menej si užívali  pohodu  spoločenskými hrami pri dobrej muzičke namiešanej od Mir Illegal, komorným jazzikom poctili Dajme Tomu a QuasiTrio, DJ Skank odpálil svoje sety, budúca slovenská undergroundová legenda Trolejboyz dala našlapane šialenú show a celú akciu už len mohol zakončiť nik iný ako DJ Beyuz.

Veselica to bola poriadna, žiadne oko neostalo suché od dojatia. Na záver sme všetko poctivo poupratovali a rozlúčili sa. Ďakujeme krásne  našim partnerom a všetkým, ktorí pridali ruku k dielu. Tešíme sa na budúcu akciu! WooHoo!

Urban Market Team // autor: Beáta Kurajová & Martin Brix